Haberler

"Atletizmin Sıçrama Yapabilmesi İçin Üniversitelerburs Vermeli"

Olimpiyat Üçüncüsü Milli Çekiçci Eşrefe Apak'ın Eski Antrenörü Artun Talay, Türk Atletizminin Başarılı Sporcular Yetiştirebilmesi İçin Üniversitelerin Spor Bursu Vermesi Gerektiğini Söyledi.

Olimpiyat üçüncüsü milli çekiçci Eşrefe Apak`ın eski antrenörü Artun Talay, Türk atletizminin başarılı sporcular yetiştirebilmesi için üniversitelerin spor bursu vermesi gerektiğini söyledi.

Eşref Apak`ın Atina Olimpiyatları`nda 3. olmasının ardından, milli atletin kendisinden daha iyi bir antrenörle çalışması halinde daha başarılı olacağını açıklayarak kamuoyunun gündemine gelen Artun Talay, Türkiye`nin yeterli sayıda başarılı atlet yetiştirememesinin Türk gençlerinin atletizme yeterince teşvik edilmemesine bağlayarak, ¨Türk atletizminde milletçe kabiliyetimiz yok mu acaba gibilerinden sorularla sıkça karşılışıyorum. Ancak ben soruya kabiliyetimizin olduğunu ancak gençlerin atletizmle tanıştırılmadığı şeklinde cevap veriyorum. Aileler çocuklarını dershaneye ve futbol, basketbol gibi ekonomik geleceği olan spor dallarına yönlendiriyorlar ve atletizmi sevdiklerini ama çocuklarını bu spora yönlendirmek istemediklerini söylüyorlar¨ dedi.

Atletizimin ana sorunlarından birinin de üniversitelerin spor bursu vermemeleri olduğunu ifade eden başarılı antrenör, ¨Üniversiteler spor bursu vermedikçe Türk atletizmi bir yol katedemeyecektir. Etiyopya, Yunanistan, ABD gibi ülkelerde spor performansları üniversitelere bağlıdır ve olimpiyat ve dünya şampiyonlarını üniversite öğrencileri oluşturur. Bu öğrenciler bu başarılarını üniversite bursları sayesinde kazanmaktadır. Türkiye`de basketbola, voleybola giden yetenekli çocuklar atletizm sporuna gelseler 7 yıl sonunda 22 metre gülle atabilme, 70 metre disk atabilme başarıları kazanacaklardır. Bizim ortaokullarımız üniversitelerimizden daha başarılar. Ortaokullarda 800 metre bayanlarda 2 dakika 30 saniyede koşulurken bu süre üniversitedeki sporcular için 2 dakika 40 saniye civarında. Atletizm başkanlarından tüm beklentim üniversite spor bursu sorununu çözmeleridir. Bu burs sayesinde aileler çocuklarını bu spora yönlendireceklerdir¨ diye konuştu.

Malzeme, tesis, sponsor gibi sorunların genelikle Türk atletiziminin önündeki engeller olarak gösterildiğini vurgulayan Artun Talay, ¨Ancak sporcu tesislere gelmediği sürece bu eksiklikleri tamamlasanız bile Türk atletizmi herhangi bir fayda göremeyecektir. Bu sebeple üniversitelerin spor bursu vermeleri gerekir¨ şeklinde konuştu.

Ankara`da 3 milyon genç yaşadığı halde tesislerin ve pistlerin dolmadığının altını çizen Talay, ¨Diğer illeri tahmin bile edemiyorum. Bence federasyon bu sorunu devletin ilgili makamlarına aktarabilmeli. İzmir`de çok iyi tesislerimiz var ancak birkaç isim dışında dünya ve olimpiyat şampiyonları çıkmıyor. Tesis tek başına Türk atletizminin çözümü olamaz. Bu tesislere binlerce yetenekli, başarılı sporcular lazım¨ ifadelerini kullandı.

Türk atletizminde son dönemdeki düşüşün en büyük sebeplerinden biri de gençlerle büyükler arasındaki makas farkının çok fazla açılmış olmasından kaynakladığını belirten tecrübeli antrenör, ¨Gençlerimiz büyüklerin sürelerine yakın dereceler yapabilirlerse başarılı olurlar ancak. Genç ve yıldız takımımız çok zayıf ve bir an önce onları toparlamamız lazım. Türk atletizminde antrenör eksikliği çok fazla ve bunu okullardaki öğretmen eksikliği yüzünden derslerin boş geçmesi şeklinde düşünün¨ dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title