Haberler
BBC

Atina'da düzenlenen Akdeniz ülkeleri toplantısında neler konuşuldu, Türkiye'ye hangi mesajlar verildi?

Güncelleme:

Akdeniz'e kıyısı olan AB ülkelerinin liderleri, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen iklim, güvenlik ve göç konulu toplantıda bir araya geldi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerinin liderleri Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen iklim, güvenlik ve göç konulu toplantıda bir araya geldi.

İklim değişikliğinin açtığı zararlara karşı alınması gereken önlemler üzerine bir dizi karar alınan toplantıda, Afganistan'daki gelişmeler ve göç kaygıları ile Doğu Akdeniz tartışmaları da gündeme geldi.

Akdeniz'in MED 9 adı altında toplanan AB ülke temsilcileri, göç konusunda Türkiye ile işbirliği yapılması yönünde görüş birliğine vardı.

Ülkeden olası göç akının önlenmesi için Türkiye'den başka Afganistan'a komşu olan ülkelere yardım yapılması gerektiği belirtilen toplantıda, Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, Kıbrıs ve İtalya'nın da göç dalgasından etkileneceği değerlendirilmesi yapıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, sığınmacılar konusunda Türkiye ile Yunanistan'ın işbirliği sürecinin devam ettiğini belirtirken, "sığınmacıların aletleştirilmelerine izin verilmemesi gerektiğini" söyledi. Miçotakis, "Yunanistan'ın Türkiye ile sınırlarında 2020 yılının başlarında yaşanan olayların tekrarlanmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini" belirtti.

Öte yandan Miçotakis, Türkiye'ye "Yunanistan, Kıbrıs ve diğer bölge ülkelerine yönelik saldırgan tutumuna son vermesi" çağrısında bulundu.

Doğu Akdeniz tartışması

Uluslararası ajansların Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, ABD , İngiltere ve Avustralya arasında sağlanan anlaşmaya karşı "sert açıklamalar yapmasını" beklemesine rağmen Macron toplantıda bu konuya hiç değinmedi.

Buna karşın Doğu Akdeniz'de geçen yıl yaşanan gerginliklerin sona ermesinde yine geçtiğimiz yıl MED 7'nin Korsika toplantısında alınan kararların etkili olduğundan söz etti.

MED 7 toplantısında Türkiye konusu gündeme gelmiş ve Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini durdurması uyarısı yapılmıştı.

Macron, Fransa'nın ve AB'nin Yunanistan ve Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'deki haklarının korunmasının arkasında olduğunu yineledi.

Macron'un, AB'nin bölgede gözlenen çeşitli tahriklere karşı kendi stratejik savunmasını belirlemesi ve bir bütün olarak diğer ittifaklar için arayışa girmesi gerektiğini söylemesi, Fransa Cumhurbaşkanı'nın ABD, İngiltere ve Avustralya işbirliğine bir gönderme yaptığı şeklinde yorumlandı.

Miçotakis: Türkiye'den Yunanistan'a yönelik saldırgan tutumuna son vermesini bekliyoruz

Yunanistan Başbakanı Miçotakis konuşmasında Akdeniz'in güvenliği ve istikrarının sağlanması için tüm ülkelerin yaptığı gibi Türkiye'nin de "uluslararası hukuk ve deniz hukuku kurallarına saygılı olması gerektiğini" söyledi.

Miçotakis "Türkiye'den Yunanistan'a, Kıbrıs'a ve diğer bölge ülkelerine yönelik saldırgan tutumuna son vermesini bekliyoruz" dedi.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ise, Türkiye'nin iki devletli çözüm arayışına değinerek "Türk tarafının geliştirmeye çalıştığı yeni çözüm şekillerinin kabul edilemeyeceği" görüşünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adada "eşit, egemen iki devletli çözümden yana" olduklarını söylemişti.

Temmuz ayında Kuzey Kıbrıs'a bir ziyaret gerçekleştiren Erdoğan "40-50 senemizi onların söyledikleriyle geçirdik, netice alamadık. O devir kapandı. Azınlık felsefesini de kabul etmiyoruz" demişti. Erdoğan Kuzey Kıbrıs Meclisi'nde yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanlığı külliyesi inşasına başlayacaklarını" da açıklamıştı.

BBC

Togo Cumhuriyeti Yunanistan Türkiye Akdeniz Haberler

Bakmadan Geçme

Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title