Haberler

Atıklar Tekniğine Uygun Toplanırsa Yüzde 50 Azalır"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, yerel yönetimler için atıkların miktarı ve toplanma maliyetini önemli oranda azaltabilecek tedbir önerilerinin yer aldığı kitapçık hazırlandı.

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, yerel yönetimler için atıkların miktarı ve toplanma maliyetini önemli oranda azaltabilecek tedbir önerilerinin yer aldığı kitapçık hazırlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk imzasıyla yayınlanan "Atık Toplama Miktarı ve Maliyeti Yüzde 50 Düşürülebilir" başlıklı kitapçıkta, şehirleşmenin artmasıyla atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı sorununun ortaya çıktığı belirtildi.

Türkiye'deki kis¸i bas¸ına günlük atık u¨retim miktarının 1,17 kilogram olduğuna ve birc¸ok s¸ehirde belediye atıklarının teknigˆine uygun olmayan s¸ekilde toplandığına dikkati çekilen kitapçıkta, atık yönetim sistemi maliyetinin yüzde 65 ila yüzde 80'ini atıkların toplanması ve taşınmasının oluşturduğu kaydedildi.

Sadece İstanbul'da atık toplama ve taşıma işletme maliyetinin yılda yaklaşık 220 milyon dolar olduğu, günlük atık toplama hizmetlerinin yerel yönetimlere ciddi mali külfet oluşturduğu vurgulanan kitapçıkta, bunun takibi için yerel yönetimlere, hangi alanda, ne miktarda atık çıktığına dair sorumlu bulundukları alanın atık haritasını oluşturmaları önerisinde bulunuldu.

Kitapçıkta, atık haritalarının, zaman ve maliyet unsurları dahilinde en uygun toplama periyodu ve yo¨nteminin gelis¸tirilmesine yardım edeceği de belirtildi.

"Sokaklardaki çöp konteynerleri kaldırılsın"

Kitapçıkta, insanlara zahmetsiz ve kolay geldigˆi ic¸in, cadde, meydan ve sokaktaki atık konteynerlerine sadece ev ve is¸yerlerinde olus¸an evsel atıklar degˆil, ambalaj atıkları bas¸ta olmak u¨zere tıbbi, tehlikeli atıklar, ins¸aat molozu, yatak yorgan, beyaz es¸ya ve park bahc¸e atıkları gibi her tu¨rlu¨ çöpün atıldığına işaret edildi.

"Cadde, meydan ve sokaklarda atık konteynerleri oldugˆu su¨rece tehlikeli ve tehlikesiz her tu¨rlu¨ atığın konteynere atılmaya ve atık miktarının da artmaya devam edeceği" tespiti yapılan kitapçıkta, konteynerlerdeki atıkların yagˆıs¸lı havalarda yagˆmur suyuyla ıslandığına dikkat çekildi.

Islanan atıklar du¨zenli depolama alanına tas¸ındığında sızıntı suyu miktarının çoğalmasıyla işletme maliyetinin de arttığı vurgulanan kitapçıkta, belediye atıklarının yaklas¸ık yüzde 60-70 nem ic¸erdiği, depolama alanına do¨ku¨len atıgˆın yaklas¸ık yüzde 25'inin sızıntı suyu halinde toprağa karıştığı ifade edildi.

Sızıntı sularının çevreye verdiği zararın altı çizilen kitapçıkta, belediyelerin bu konuda vatandaşlara gerekli ikaz ve uyarıları yapması, sokaktaki atık konteynerlerinin yagˆmur suyu ile ıslanmasını o¨nleyici tedbirleri almaları gerektiği bildirildi.

Sokak aralarındaki çöp konteynırlarının belediyelerce kaldırılması durumunda insanların sürekli atma alışkanlıklarına mani olunabileceği, böylece atılan atık miktarının azaltılabileceği vurgulanan kitapçıkta, "I·nsan sagˆlıgˆına o¨nem veriliyorsa sokaklara, caddelere konulan mevcut konteynırların kademeli olarak azaltılması ile atık toplama sistemi du¨zenlenebilir. Atık miktarını yüzde 50 oranında azaltmak, atık toplama ve tas¸ıma bedelini indirmek, du¨zenli depolama alanlarında sızıntı suyu ve metan gazı olus¸umunu en aza getirmek ic¸in bu yapılmalıdır. Caddeler, sokaklar ve meydanlar temiz olmalı, atık konteynerleri sokaktan kaldırılmalı, cadde ve sokaklara halkı geri do¨nu¨s¸u¨me yo¨nlendirecek ambalaj atıgˆı kumbaraları yerles¸tirilmelidir." önerilerine yer verildi.

İnşaat atıkları için "Alo moloz" hattı kurulmalı

İns¸aat ve yıkıntı atıklarıyla ilgili ayrı bir toplama mekanizması olus¸turulması gerektiği de aktarılan kitapçıkta, belediyelerin "Alo moloz" hattı kurarak, ins¸aat ve yıkıntı atıklarını ayrı toplayıp altyapı malzemesi olarak kullandırabileceklerine dikkat çekildi.

Belediyelerin atık yönetimi sistemi ile ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarında, atık toplama ve taşıma bedellerinin düşeceğine vurgu yapılan kitapçıkta, "U¨lkemizde atıklar teknigˆine ve teknolojisine uygun olarak toplanırsa olus¸an atık miktarı yarı yarıya du¨s¸ecektir. Yani ülkemizde u¨retilen atık miktarı yılda 32 milyon tondan 16 milyon tona indirilebilir. Sadece İstanbul'da yılda 100 milyon dolar, Türkiye genelinde ise yaklaşık 460 milyon dolar tasarruf sağlanabilir. Ayrıca o¨nemli miktarda sera gazı salınımı azaltımına da katkı sagˆlanmış olur." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Öztürk İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title