Haberler

Atık Değerlendirme Tesisinde Deneme Üretimi Başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisinde deneme üretimine başlandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisinde deneme üretimine başlandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile test üretimine başlanan tesiste incelemelerde bulundu.

Vali Karaloğlu, tesisin temelini yaklaşık bir sene önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile attıklarını anımsatarak, "Bir sene sonra burada muhteşem tesisi görmekten açıkçası şaşkın durumdayım." dedi.

Bir şehirde çağdaşlık seviyesini gösteren ya da yaşam kalitesinin önemli çıtalarından birinin şehrin ürettiği atığı, nasıl bertaraf ettiğiyle doğru orantılı olduğunu ifade eden Karaloğlu, "Eğer şehir tam olarak atığı bertaraf edebiliyorsa o şehir çağdaş bir şehirdir. Antalya bu zamana kadar katı atığını düzenli depoluyordu ama artık bu yeni tesisle günlük ürettiği 2 bin ton katı atığını tamamen bertaraf edecek. Son derece çağdaş ve katı atığı kazanca dönüştürecek. Büyükşehir Belediye Başkanımızı vizyonundan ve bu çağdaş tesisi şehrimizi kazandırmasından dolayı kutluyorum. Sağlıklı Kentler Birliği Başkanına da bu yakışır." dedi.

"Türkiye'nin en çevreci projelerinden bir tanesi"

Vali Karaloğlu'na tesisi gezdiren Başkan Türel de "Tesisimiz 'çöp altındır' sloganı ile başlattığımız Türkiye'nin en çevreci projelerinden bir tanesi. ve bu kapsamda Antalya da artık çağdaş şehirlerde olduğu gibi çöpünü hem dönüştürüyor hem bunun içerisinden çıkan metan gazı atmosfere bırakmıyor ve elektrik elde ediyor. Çöpü de komposta dönüştürerek, sıfır atık geri dönüşümü sağlıyor." dedi.

Tesiste 24 megawat (MW) elektrik üretimi yapılacağını kaydeden Türel, şu bilgileri verdi:

"Şu anda deneme üretimlerimiz başladı. 12 MW elektrik üretimi şu anda sisteme veriliyor. Aynı zamanda bu örnek alınan bir tesis. Şu anda yurt dışından birçok belediye yetkilisi geliyor, tesisimizi görüyor ve aynısını kendi şehrinde yapmak istiyor. Ukrayna'dan Kiev Belediye Başkan Yardımcısı geçen hafta buradaydı. Lviv Belediye Başkan Yardımcısı buradaydı. Hatta ilgili bir bakan buraya geldi, geziyorlar gerçekten gördüklerine inanamıyorlar. Örnek alınacak bir tesis olarak kendi ülkelerine, kendi şehirlerine bu tesis benzerini kurmaya çalışıyorlar."

40 bin konutun elektrik ihtiyacı üretilecek

Deneme üretiminde elde edilen 12 MW üretimin 20 bin konutun elektrik ihtiyacına cevap verebilecek bir üretim olduğuna dikkati çeken Türel, deneme üretimi tamamlanıp 24 MW'ye çıkıldığında 40 bin konutun elektriğini üretebilir noktaya gelineceğini bildirdi.

En önemli kazanımın metan gazının doğaya bırakılmaması ve çöpün de kompost gübreye çevrilerek tam bir geri dönüşüm sağlanması olduğunu ifade Türel, "Artık çöpümüzü altın olarak görüyoruz. Bu konuda da şimdi transfer istasyonlarımızı yapıyoruz. 30 yeni transfer istasyonumuzdan çöp nakletmek üzere yeni tırları sistemimize dahil ettik. Onlar Antalya'ya geldi. Bir çöp tesisinin içerisindeyiz ama hemen arkamızda çöpler boşaltılıyor iken buraya hiç koku gelmiyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Vali Karaloğlu Menderes Türel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title