Haberler

Atid: "Kalkınmada Öncelikli Yöreleri Turizm Kurtarabilir"

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (Atid) Başkanı Seçim Aydın, Kalkınmada Öncelikli Yörelerde, Ekonomiyi Canlandırmak İçin Turizm Sektörünün İtici Güç Olacağını İfade Ederek, Hükümetten Kalkınmada Öncelikli Yörelerde Turizmin Ayrıcalıklı Sektör İlan Edilmesini İstedi.

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, Türkiye'de kalkınmada öncelikli yörelere uygulanan teşviklerin, ekonomik kalkınmayı sağlamada yeterli olamadığına dikkat çekerek, hükümetten kalkınmada öncelikli yörelerde turizmin ayrıcalıklı sektör ilan edilmesini istedi.

ATİD Başkanı Seçim Aydın yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 50 yıldır istihdam yaratmak ve geri kalmış yörelerdeki yatırımları desteklemek üzere teşvikler uygulandığını belirterek, sağlanan teşviklerin kalkınmada öncelikli yörelerde ekonomik kalkınmayı sağlamada yeterli olamadığını kaydetti. Kalkınmada öncelikli yörelerin yatırımcı açısından cazip hale getirilemediğini ifade eden Aydın, "Girişimci İzmir veya İstanbul'daki fabrikasını Orta Anadolu'ya, Doğu Anadolu'ya ya da Güneydoğu Anadolu'ya taşımadı" dedi.

Aydın, turizm sektörünün tek başına diğer sektörleri de harekete geçirebilecek bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu gerçeklerden hareketle hükümetten talebimiz, turizm sektörünün ciddi bir planlama ve somut destekler sağlanarak teşvik edilmesidir. Bu kapsamda kalkınmada öncelikli yörelerde turizmin ayrıcalıklı sektör ilan edilmesi neredeyse bir zorunluluktur" dedi.

Turizmin açacağı yolla öncelikle kalkınmanın temeli olan altyapı problemlerinin hızla çözüme kavuşacağına dikkat çeken Aydın, şu ifadelere yer verdi:

"Turizm felsefe olarak farklı bir anlayış ve vizyon getirdiğinden, çevreye saygılı ve sürdürülebilir bir gelişme ile sağlıklı bir kentleşme anlayışının yerleşmesine de katkı sağlar. Bu sayede turizm sektörü vasıtası ile diğer sektörlerin de yerel bazda toparlanması ve dinamizm kazanmasının önü açılacaktır."

Aydın, turizm sektörünün sağlanan kaynakların geri dönüşümünü diğer sektörlere göre çok daha hızlı gerçekleştirdiğini de belirterek, "Pratik uygulanabilir turizm bankası modeli bir uygulama ile bürokrasiye boğulmadan geri kalmış yörelerde yatırımlar teşvik edildiği taktirde, diğer sektörler de oluşturulan turizm temeli ile ekonomik canlılığa kavuşup ayakta kalmayı başaracaktır. Bu sayede göçün de önüne geçilecektir" dedi. (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title