Haberler

Ateşli Çocuğa Bebe Aspirini Bile Vermeyin

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunç Fışgın, Ateşli Çocuğa Bebe Aspirini Dahi Verilmemesi Gerektiğini Belirterek, Öncelikle Ateşin Nedeninin Saptanması Gerektiğini Söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunç Fışgın, ateşli çocuğa bebe aspirini dahi verilmemesi gerektiğini belirterek, öncelikle ateşin nedeninin saptanması gerektiğini söyledi.

OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde hasta eğitim seminerleri kapsamında düzenlenen "Ateşli Çocuk ve Aile" konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Tunç Fışgın, tüm çocuk yaş grupları için 36.1-37.5 santigrat derece arası vücut ısısının normal kabul edildiğini belirterek, "Koltuk altı 37.5 santigrat dereceden yüksek ölçümler ateş olarak kabul edilir" dedi.

Çocuklarda normal şartlarda en yüksek vücut ısısının saat 17.00-19.00, en düşük ısının ise saat 00.00-06.00 arasında olduğunu dile getiren Fışgın, "Vücut ısısı ağız, makat ya da kulaktan ölçülebilmekle birlikte en kolay ölçüm yolu koltuk altıdır. Vücuda giren bakteri, virüs gibi mikroorganizmalar bir takım maddelerin yapımını arttırarak vücudun ısı merkezi olan beyindeki hipotalamus adlı bölgeyi etkileyerek ısı üretimini arttırır ve ateşin yükselmesine neden olur" diye konuştu.

Çocuklarda ateşin en sık nedenlerinin viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar olduğuna işaret eden Fışgın, bunların da üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, ishal, beyin zarı iltihabı (menenjit), karaciğer iltihabı (hepatit), döküntülü hastalıklar (kızıl, kızamık, suçiçeği), yumuşak doku, cilt ve kemik enfeksiyonları olduğunu kaydetti. Ateşli çocukta öncelikle ateşin ölçülmesi, çocuğun üstünün soyulması, fizik soğutma yapılması gerektiğini vurgulayan Fışgın, şu bilgileri verdi:

"Ateşli çocuğa bebe aspirini de dahil olmak üzere aspirin dahi verilmemeli. Enfeksiyon odağını tedavi etmek için antibiyotiğe başlanmamalı. Ateş bir hastalık değil, bulgudur. Bu nedenle ateşe sebep olan etkenin saptanması için mutlaka bir hekime başvurulmalı."

(AG-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title