Haberler

"Ateşkes İçin Her Şeyi Yaparız"

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Brahimi'nin ' Kurban Bayramı'nda ateşkes' önerisine değindi.

Teklifi desteklediklerini söyleyen Davutoğlu, "Bir gün bir saat dahi yapılacak ateşkes için yapmayacağımız fedakarlık yoktur'' dedi.

DAVUTOĞLU LOBİ OLUŞTURUYOR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi'nin Suriye'de Kurban Bayramı'nda geçici bir ateşkes ilan edilmesi yönündeki teklifine destek verdiğini belirterek, ''Bir gün dahi bir saat dahi Suriye'de akan kan duracaksa yapmayacağımız fedakarlık yoktur'' dedi.

Davutoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, İbrahimi'nin Suriye'de Kurban Bayramı'nda geçici ateşkes ilan edilmesi yönündeki teklifine ilişkin soru üzerine, ''Sayın İbrahimi'nin cumartesi günü İstanbul'da benimle yaptığı görüşmede ele aldığımız Kurban Bayramı'nda bir ateşkes yapılması konusundaki teklifine biz destek veriyoruz'' diye konuştu.

Bu çerçevede, dün Azerbaycan'da yaptıkları görüşmelerde İran tarafının da genel prensip desteğini ifade ettiğini kaydeden Davutoğlu, bugün Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'yle görüştüğünü, onun da bu teklifi Arap Birliği olarak desteklediklerini dile getirdiğini belirtti.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dolayısıyla şu anda doğrudan bu konuya katkıda bulunabilecek olan Türkiye, Arap Ligi ve İran bu teklife destek beyanında bulundular. Bizim için önemli olan bir gün dahi bir saat dahi Suriye'de akan kan duracaksa yapmayacağımız fedakarlık yoktur.

Ama bunun gerçek bir ateşkes olabilmesi için de her şeyden önce havadan şehirleri kuşatarak, toplarla tanklarla yapılan saldırıların durdurulması önem taşıyor. İnşallah bütün taraflar Kurban Bayramı'nda bu geçici ateşkes konusunda bir mutabakat sağlarlar.

"UMARIZ AKAN KAN DURUR"

Muhtemelen önümüzdeki günlerde, cuma günü olabilir, bütün ilgili ülkeler bu konuda ortak ya da ayrı ayrı ama paralel, eş zamanlı destek açıklamalarında bulunacaklar. Ümit ediyoruz ki Suriye'de akan kan durur, tansiyon düşer.

"SURİYE'DE HALKIN İRADESİNİ YANSITAN BİR YÖNETİM ŞART"

Ama ne surette olursa olsun, Bosna Hersek'te olduğu gibi, hem bu mazlumların iradelerinin o ülkenin kaderine yansımaları açısından, hem de adaletin yerini bulması açısından mutlaka Suriye'de de halkın iradesini yansıtacak bir değişim gerçekleşmesi şarttır.

Bizim bu konuda, ateşkes konusunda desteğimizi Suriye'ye barışçıl yollarla Suriye halkının iradesine dayalı bir şekilde bir çözüm bulunması için yapılabilecek her türlü faaliyetteki kararlılığımız açık ve nettir.''

LAGUMDZİJA'DAN SURİYE KRİZİNE 'KARACİÇ' ÖRNEĞİ

Davutoğlu'ndan sonra söz alan Lagumdzija ise konuşmasında Bosna'daki soykırımdan verdiği örneklerle Suriye krizine değindi.

Lagumdzija, Sırp lider Radovan Karaciç'in, savunması sırasında kullandığı, 'soykırım değil, iyilik yaptım' ifadesine ilişkin şunları söyledi:

''İşte bugün Suriye'deki katliama müsaade edenlere Karaciç'in sözlerini hatırlatmak lazım, 'Bakın izin verirseniz böyle olur' diye. Bugün Şam'da oturanlar kendilerini iyilik meleği gibi görmekte. Kendileri Radovan Karaciç örneğine baksınlar ve gerçeği görsünler.

Bizde bir söz vardır. Eğer suç işleyen kişi suçunu itiraf ederse suçlu olarak bilinir. Ama bu sıfattan daha alçak bir anlam taşıyan bir ifade var. Bir suç işlendiyse ve bu reddediliyorsa, bunu burada ifade etmek pek mümkün değil.

Burada ikizlerden bahsediyorum, Radko Mladiç ve Radovan Karaciç. Hiçbir zaman aklımızdan şu görüntü çıkmayacak. Karaciç, Srebrenitsa'ya girerken çocuklara şeker dağıtıyor ama daha sonra gidip onların ana babalarını öldürüyor. Kafa yapısı olarak bunlar aynıdır.''

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Kurban Bayramı Suriye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title