Haberler

Atatürk Üniversitesi'ne Tayvanlı Öğrenci

Atatürk Üniversitesi, ABD ve Avrupa'da Bulunan Birçok Üniversiteden Sonra Tayvan'dan 2 Üniversite Öğrencisini Misafir Etti. Taipei ve Chung Hsing Üniversiteleri ile İşbirliği Kuran Atatürk Üniversitesi, Yaz Okulu Tayvan'a 10 Öğrenci Gönderdi, 2 Öğrenci de Misafir Etti. Eğitim İçin Tayvan'dan Atatürk Üniversitesi'ne Gelen Ye Yöjo ve Chen-en 11 Gün Erzurum'da Kaldıktan Sonra Tayvan'a Dönecek.

Atatürk Üniversitesi, ABD ve Avrupa'da bulunan birçok üniversiteden sonra Tayvan'dan 2 üniversite öğrencisini misafir etti. Taipei ve Chung Hsing Üniversiteleri ile işbirliği kuran Atatürk Üniversitesi, yaz okulu Tayvan'a 10 öğrenci gönderdi, 2 öğrenci de misafir etti. Eğitim için Tayvan'dan Atatürk Üniversitesi'ne gelen Ye Yöjo ve Chen-En 11 gün Erzurum'da kaldıktan sonra Tayvan'a dönecek.

Kuruluşunun 50. yılını kutlayacak olan Atatürk Üniversitesi, yabancı ülkelerdeki üniversitelerle bağlantısını sürdürüyor. İlk dış bağlantısını 1954 yılında Nebreska Üniversitesi ile yapan Üniversite, 2007 yılına kadar dünya üniversiteleri arasına girmeyi başardı. Türkiye'de üniversitelerin başarı sıralamasında ilk 10 arasında yer alan Atatürk Üniversitesi, Tayvan'da bulunan Taipei ve Chung Hsing üniversiteleri ile de bağlantı kurdu. Doğu Asya'da Çin'in ve Japonya'nın güneyinde, Filipinler'in kuzeyinde

bulunan bir ada ülkesi olan Tayvan ile ikili ilişkiler, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz sayesinde başladı. Her geçen gün gelişen iki ilişkiler sonrasında, Taipei ve Chung Hsing Üniversiteleri ile Atatürk Üniversitesi arasında yaz okulları için öğrenci alış-verişi yapıldı. Yaz okulu kapsamında Erzurum'a gelen 2 Tayvanlı öğrenci, hem eğitim gördü, hem de Erzurum tarihini öğrendi.

Taipei ve Chung Hsing Üniversiteleri ile Atatürk Üniversitesi arasında kurulan ikili ilişki, Prof. Dr. Fahri Yavuz'un ABD'deki doktora yıllarında arkadaşı olan ve şuan Taipei Üniversitesi'nde profesörlük yapan Jason Tsai ile görüşmesiyle başladı. Görüşme sonrasında 2005 Ekim ayında Tsai ve Taipei Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Erzurum'a geldi. Bu ziyarete karşılık olarak, Fahri Yavuz ile birlikte Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz ve Prof. Dr. Uğur Güllülü Tayvan'a gitti. Ziyarette, iki üniversite

arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Fahri Yavuz'un ilişkisi, kurumsal ilişki oluşturuldu.

İki üniversite arasında yapılan anlaşma sonrasında geçen yıl Atatürk Üniversitesi'nden Tayvan'a 10 öğrenci gönderildi. Öğrencilerin yanı sıra, öğretim üyelerinin de araştırma yapması için Tayvan'a gittikleri bildirildi. Buna karşılık olarak anlaşma gereği, Tayvan'dan da Erzurum'a her yıl öğrenci geliyor. Taipei Üniversitesi ile yapılan işbirliğinin ardından, Tayvan'da bulunan diğer bir üniversite olan Chung Hsing Üniversitesi ile de Ziraat Fakülteleri arasında anlaşma imzalandı. Chung Hsing

üniversitesine geçen yıl 3 öğrenci Çince öğrenmek için gönderildi. Tayvan'a bu yılda 5 öğrencinin gönderileceği açıklandı.

Tayvan Taipei Üniversitesi ile yapılan işbirliği neticesinde, 2 öğrenci yaz okulu için Erzurum'a geldi. 18 Temmuz tarihinde Erzurum'a gelen Ye Yöjo ve Chen-En isimli 2 yüksek lisans öğrencisi, ekonomi ve mimarlık alanında eğitim alıyor. 29 Temmuz'a kadar Erzurum'da kalacak olan öğrenciler, keyifli günler geçiriyor. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Fatih Aydemir ve Demet Ekinci tarafından rehberlik hizmeti verilen öğrenciler, kendilerine gösterilen ilgiden memnun. Erzurum'u ve Atatürk

Üniversitesi'ni çok sevdiklerini belirten öğrenciler, Tayvan'a geri dönmek istemediklerini bile söylüyorlar. Öğrencilere Erzurum'u gezdiren ve sevdiren iki genç öğretim görevlileri Fatih Aydemir ve Demet Ekinci'ye teşekkür eden öğrenciler, Erzurum'a tekrar gelmeyi düşündüklerini açıkladılar.

Ekonomi ve mimarlık yüksek lisans öğrencileri Ye Yöjo ve Chen-En, Türkiye'de yaşanan genel seçimleri de yakından takip etmiş. Erzurum'a geldikleri günden beri sadece politika yapıldığına dikkat ettiklerini belirten Tayvanlı 2 öğrenci, AK Parti'nin bir kez daha iktidara geldiğini bildiklerini ve AB ilişkilerini de Tayvan'dan takip ettiklerini ifade ettiler. Tayvan'dan getirdikleri çayı öğretim üyeleri ve öğrencilere ikram eden Tayvanlı 2 öğrenci, Türkiye'yi ve Erzurum'u sevdiklerini söylediler.

(İRT-İRT-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title