Haberler

Atatürk'ün Harbiye'ye Girişinin 112. Yıl Dönümü

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Harbiye'ye Öğrenci Olarak Girişinin 112. Yıl Dönümü Dolayısıyla Kara Harp Okulu'nda Tören Düzenlendi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Harbiye'ye öğrenci olarak girişinin 112. yıl dönümü dolayısıyla Kara Harp Okulu'nda tören düzenlendi.

Kara Harp Okulu Atatürk Anfisi'ndeki törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, bazı generaller, eski Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, emekli kuvvet komutanları ve orgeneraller, bazı üniversitelerin rektörleri, çok sayıda üst düzey komutan, askeri ataşelerle Harbiyeliler katıldı.

Törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Ferit Güler, konuklara "ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün Harbiyeli olarak okulumuza girişinin 112. kutlama törenini onurlandırmanızdan dolayı şahsım, Kara Harp okulu personeli ve Harbiyeliler adına şükranlarımı sunarım" dedi.

Harbiye ve Harbiyeliler için 13 Mart'ın anlamının çok büyük olduğunu ifade eden Güler, çünkü 13 Mart'ın Türk ulusunun tam bağımsızlığa ve çağdaş bir yaşama kavuşması için yaptığı hizmetlerinden dolayı Atatürk unvanına layık gördüğü Mustafa Kemal'in feragat, fedakarlık ve mücadelelerle dolu meslek hayatının başlangıcı olduğunu söyledi. Güler, şöyle devam etti:

"Sadece Harbiyelilerin değil Türk gençliğinin kendisine örnek aldığı ebedi başkomutanımız, sahip olduğu yüksek meziyetlerini Harbiye'de kazanmış ve geliştirmiştir. 57 yıllık yaşamını, tutsaklığa sürüklenmek istenen Türk ulusunun kurtuluşuna ve Türkiye'nin toplumsal yapısında 1919 yılından 1938 yılına kadar gerçekleştirilen baş döndürücü büyük devrimlerin hayata geçirilmesine adamıştır.

O'nu anlatmak, Türk ulusunun tarihini bilmekle, O'nu anlamak gerçekleştirdiği devrimlerin özünü kavramak ve devrimlerini bir yaşam felsefesi olarak benimsemekle mümkündür. Atatürk, çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkılmasını hedef alarak, aklın ve ilmin yol göstericiliğini rehber edinmiştir."

Dinamik bir dünya görüşü olan Atatürkçü düşünce sisteminin Harbiyeliler için O'nu anlamaya giden yolda değişmez bir yaşam felsefesi olduğunu belirten Güler, şunları kaydetti:

"Ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere, Türk ulusuna vermiş olduğu emanetlerin ve çağdaş kazanımların değerini bir kez daha hatırlamamızın, bugünü ve yarını daha iyi anlayabilmemize yardımcı olacağı bir gerçektir.

İlke ve devrimlerini her zaman rehber edindiğimiz en büyük Harbiyeli ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, hayatlarını kutsal vatan toprakları için seve seve feda eden şehitlerimizi ve kahraman Gazilerimizi bu anlamlı günde saygı, şükran ve minnetle anıyorum."

Konuşmanın ardından geleneksel okul yoklaması yapıldı. Atatürk'ün okul numarası olan "1283" sorulduğunda tüm Harbiyeliler ayağa kalkarak "içimizde" diye ses verdi.

-GÖSTERİ-

Harbiyelilerin, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının katkılarıyla hazırladığı

"Anadolu'ya Doğan Güneş" adlı gösteri sahnelendi.

Gösterinin ardından, Harbiye Marşı okundu. Marşa, törene katılan tüm komutanlar da eşlik etti.

Marşın okunmasının ardından kısa bir konuşma yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, "Gurur verdiniz, güç verdiniz, güven verdiniz. Sizlerle gurur duyduk. Görev alan tüm Harbiyelileri, tüm diğer görevlileri, desteklerini esirgemeyen değerli sanatçılarımızı kutluyorum. Hepinize teşekkür ediyorum. Sağlık ve başarılar dilerim" dedi.

Konuklar, daha sonra basına kapalı gerçekleşen kokteyle katıldı.

- ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

title