Haberler

Atatürk, Mezuniyet Yıldönümü'nde Anıldı

Güncelleme:

Mustafa Kemal Atatürk, Manastır Askeri İdadisi'nden mezuniyetinin 113'üncü yıldönümünde Makedonya'da törenle anıldı.

Osmanlı döneminde Askeri İdadi binası olarak kullanılan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün 1896-1899 yılları arasında öğrenim gördüğü, bugün ise Manastır Şehir Müzesi olan binada Atatürk'ü anma töreni düzenlendi.

Törene, Genelkurmay Merkez Daire Başkanı Tuğgeneral Ali Şahin İşleyen başkanlığındaki TSK heyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri adına Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı askeri lise komutanlıklarından öğrenciler katıldı.

Tören, Atatürk'e bir dakikalık saygı duruşu ve Türkiye ve Makedonya milli marşların okunması ile başladı. T.C. Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve aydınlanmasında Manastır Askeri İdadisi'nin önemli rol oynadığını, çok sayıda yüksek şahsiyeti yetiştirmiş bir okul olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda Cumhuriyetin temellerini teşkil eden ideallerin oluşmasında ve Atatürk'ün yaşamı boyunca kendisine rehber olacak çağdaş fikirlerin edinmesinde bu topraklar, bu güzel şehir Manastır ve bu askeri okulun önemli etkiler bıraktığını söyledi.

Büyükelçi Sökmensüer konuşmasına şöyle devam etti:

"Türk tarihine merak sardı, konuşma ve hitabet yeteneğini keza burada geliştirdi. Ülke, millet sorunları ve gelecekle ilgili kaygılar, milli duygular yine buraya kök saldı. Mustafa Kemal'in o şekillenme dönemine ait olan sözlerinden biri şöyledir 'Şair M.E.Yurdakul'un ilk kez Manastır Askeri İdadisi'nde öğrenci iken okuduğum 'Ben bir Türküm, dinim, cinsim uludur' dizeleriyle başlayan manzumesinde bana ulusal benliğimin gururunu tattıracak ilk anlatımı bulmuştum? Atatürk'ün Yurtta Barış, Dünyada Barış? sözlerinden çıkarak Balkanlarda barış ve istikrarın ve ortak yaşama kültürünün bir örneği olarak gördüğümüz Makedonya'nın devletler ailesi içinde her alanda ilerlemesinin demokratik hayatının güçlendirilmesini çok etnikli,çok kültürlü, çok dinli müreffeh bir ülke olmasını tüm kalbimizle Türkiye olarak diliyoruz" dedi.

Makedonya Cumhuriyeti Genelkurmay Başkan Vekili Tümgeneral Naser Seydini, Atatürk'ün eğitimini tamamlayarak bu okuldan 113 yıl önce mezun olduğunu ve büyük bir birleştirici, inkılapçı, lider ve dünya çapında ender rastlanan devlet adamı olduğunu söyledi.

Konuşmasının devamında, "Mustafa Kemal Atatürk, güçlü vizyon ve kozmopolit fikirleriyle askeri ve siyasi kariyerini inşa ederken yaşamı süresince karşılaştığı bir çok askeri ve siyasi güçlükleri aşarak tüm liderlik birikimini zaferle taçlandırdı ve neticede ilk Cumhurbaşkanı olduğu Türkiye Cumhuriyeti'ni ilan etti" dedi.

İcra edilen tören esnasında askeri lise öğrencileri adına konuşan Askeri Lise öğrencisi Ömer Çito, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, ebedi başkomutan Atatürk'ün 113 yıl önce 1899 yılında en üstün başarıyla Manastır Askeri İdadisi'nden mezun olduğunu söyledi. Çito, Atatürk'ün Manastır'da bulunduğu 1896 '1899 yıllarını değerlendirerek, "Bir milleti şaha kaldıracak konuşmaların altyapısını bu sıralarda oluşturmuştur. İçinde bulunduğu olumsuz durumu burada öğrenmiş, yaşamını etkileyen aydınların eserlerini ilk kez burada okumuş ve vatan sevgisi ilk kez bu okulda kamçılanmıştır. Manastır Askeri İdadisi'nin en parlak öğrencilerinden biri olan Mustafa Kemal burada bıkıp usanmaksızın çalışmış, kendisini bilinçli bir şekilde geleceğe hazırlamıştır" dedi.

Yakup Kaplan ise Atatürk'e adanmış bir şiiri okudu.

Tören sonunda Manastır Şehir Müzesi gezildi ve Atatürk Anı Odası'nda bulunan Atatürk büstüne çelenk bırakıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Ali Şahin Makedonya Tsk Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title