Haberler

Trabzon'daki Atatürk Köşkü restore edilecek

Güncelleme:

Trabzon'un önemli tarihi ve turistik mekanlarından Atatürk Köşkü'nün restorasyonu için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Trabzon'un önemli tarihi ve turistik mekanlarından Atatürk Köşkü'nün restorasyonu için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kenti ziyaretlerinde konakladığı Ortahisar ilçesine bağlı Soğuksu Mahallesi'ndeki Atatürk Köşkü'nün restorasyonuyla ilgili hazırlanan projenin ilgili kurumlarca onaylandığı belirtildi.

Binanın restorasyonunun yanı sıra köşk içindeki mobilya ve diğer malzemelerin yenilenmesiyle ilgili de çalışma yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, Atatürk Köşkü'nün yenilenen haliyle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 29 Ekim 2023'te ziyarete açılmasının planlandığı bildirildi.

Atatürk Köşkü'nün kapsamlı şekilde restore edilecek olmasının kamuoyunda memnuniyetle karşılanmasına rağmen bazı çevrelerin dezenformasyon amaçlı açıklamalarda bulundukları belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Atatürk Köşkü'nü kararan mermerler, çatlayan sıvaların olduğu bir görüntüye terk etmek, Murat Zorluoğlu'nun belediyecilik anlayışında yer almamaktadır. Öyle ki Başkan Zorluoğlu, böyle bir proje ortaya koymamış olsa bu kez de aynı çevrelerin 'Atatürk Köşkü kaderine terk edildi.' söylemlerinde bulunacağı herkesin malumudur. Atatürk Köşkü, iki aşamalı restore edilecek olup dışı ile birlikte içerisi de tarihi dokusuna uygun hale getirilecektir. Tüm önemli projelerde ortaya konulan dezenformasyon amaçlı açıklamalar, yapılan işlerin doğruluğunu da gözler önüne sermektedir."

Belediye Başkanı Zorluoğlu: "İhale sürecini başlatıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Atatürk Köşkü Restorasyon Projesi'nin, her kesim tarafından takdirle karşılandığını ancak bazı sözlerinin çeşitli basın yayın organları tarafından çarpıtılmak istendiğini belirtti.

Köşkte geçmişle bağlantısı olmayan, zaman içinde gereksiz asılan, tarihle ilgisi olmayan objeler ve tabloların bulunduğu yönündeki açıklamalarının, "Eşyalar kayboldu" şeklinde lanse edilmek istendiğine dikkati çeken Zorluoğlu, böyle bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi.

Atatürk Köşkü'nün Cumhuriyet'in banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon'u ziyaretlerinde kaldığı tarihi bir mekan olduğuna işaret eden Zorluoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Binanın dışı da içerisindeki mobilyalar ve benzeri malzemeler de hakikaten buranın önemiyle mütenasip değil. Bu durumu tespit ettik ve bu alanda çalışan hocalarımızla bir komisyon kurmuştuk. Proje hazırlandı. Bakımı, onarımı ve restorasyonu ile ilgili projemiz kuruldan geçti. Şimdi ihale sürecini başlatıyoruz. Sadece dışı ve içinin restorasyonu değil, aynı zamanda ayrı bir komisyon marifetiyle var olan mobilyaların da tasnif edilmesi yönünde bir çalışma da gerçekleştireceğiz. Geçmişle bağlantılı olanların kalmasını, gereksiz olarak zaman içerisinde asılan, tarihle ilgisi olmayan objeler ve tabloların oradan uzaklaştırılmasını amaçlıyoruz. Arzumuz, 29 Ekim 2023 resepsiyonunun Atatürk Köşkü'nün bahçesinde verilmesidir. Böyle bir hedefimiz var."

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Murat Zorluoğlu Trabzon Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title