Haberler

Atalay: Operasyonları Siyasete Getirip Dayamak Yanlış

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Seçimlerden Sonra Başlatılan DTP'lilere Yönelik Operasyonları Siyasetle ve Hükümetle İrtibatlandırmanın Yanlış Olduğunu Belirterek "Gözaltıları, Tutuklamaları Getirip Siyasete Dayamak Yanlıştır" Dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, seçimlerden sonra başlatılan DTP'lilere yönelik operasyonları siyasetle ve hükümetle irtibatlandırmanın yanlış olduğunu belirterek "Gözaltıları, tutuklamaları getirip siyasete dayamak yanlıştır" dedi. Emniyet güçlerinin insan haklarına saygılı olduğundan zerre kadar şüphesi olmadığını ancak güvenlik güçleri az da olsa vatandaşı inciten kişiler olduğunu kaydeden Bakan Atalay, "Hiç kimsenin keyfi tutumuyla emniyet güçlerini töhmet altında bırakmasına izin vermedim, bundan sonra da vermeyeceğim. Suç işleyen asla cezasız kalmaz" dedi.

DTP Grup Başkanvekilleri Selahattin Demirtaş ve Fatma Kurtulan tarafından İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında "toplumsal barışı tehlikeye soktuğu" gerekçesiyle verilen gensoru önergesi Meclis Genel Kurulu'nda AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla gündeme alınmadı. CHP ise DTP'nin önergesine destek verdi. Oylamanın ardından DTP'liler CHP'lileri, AKP'liler ise önergeye ret oyu kullanan MHP'lileri alkışladı. Gensoru öngörüşmelerini Başbakan Erdoğan da Genel Kurul'da takip etti.

-ATALAY: TOPLUMSAL BARIŞI TEHLİKEYE SOKTUĞUM İDDİASINI REDDEDİYORUM-

Genel Kurul'da gensoru önergesiyle ilgili muhalefetin eleştirilerini yanıtlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, önergede dile getirilen ve ölümle sonuçlanan olaylarla ilgili ayrıntılı bilgilerin ellerinde olduğunu belirterek "Bu olaylar takibimiz altında. Olaylar gerçekten hem adli hem de idari açıdan ayrıntılı olarak incelenmekte ve soruşturulmaktadır. 9 olayın hepsi yargıdadır . Hepsi ölüm olayıdır ve yargıda olmak zorundadır. Hangi gerekçeyle kim tarafından işlenirse işlensin tek bir insanın ölümü asla tasvip edilemez. Yaşama hakkı kutsaldır ve her şeyin üstündedir. Bu olaylar çok vahim çok üzücüdür. Hiçbirimiz bigane ve kayıtsız kalamayız" dedi. Önergede yer alan "toplumsal barışı tehlikeye soktuğu" iddiasını reddettiğini kaydeden Bakan Atalay, "Ülkemizin barışını tehdit eden kimler, barışı tesis etmeye çalışan kimler: Bunu toplumumuz takdir eder. Ülkemizin ve toplumumuzun birlik ve bütünlüğünün teminatı AKP'dir." dedi. DTP'liler Bakan Atalay'ın sözlerine itiraz ederken Atalay "Kimseyi bu olmakla suçlamıyorum, hükümetimizin bakışını ifade ediyorum" dedi. AKP'nin Türkiye'nin en ücra köşesinde bile olduğunu, 81 ilden 80 ilde milletvekili çıkardığını kaydeden Akalay, hükümet olarak toplumsal barışı tesis etmek üzere gösterdikleri çabanın halk tarafından takdirle karşılandığını söyledi.

-"HALFETİ'DEKİ OLAYLARDA SİLAH KULLANILMADI"-

Önergede bahsedilen ya da bahsedilmeyen üzücü olaylarla ilgili adli sürecin işletildiğini, idari soruşturmaların da ivedilikle başlatıldığını söyleyen Atalay, teröristbaşı Öcalan'ın doğumgünü nedeniyle Şanlıurfa Halfeti'de yaşanan olayları ise "Halfeti de bizi çok üzen olaylar oldu. Böyle bir olay olmamalıydı. Bana verilen bilgiye göre silah kullanılmadı, ancak binlerce kişi taşlarla saldırdı. Olaylarla ilgili derhal mülkiye müfettişi görevlendirdim" dedi.

Atalay'ın konuşması sırasında DTP'liler sık sık itiraz ederken Bakan Atalay, suç aydınlatmada Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'nin ilk sırada geldiğini savundu. Her gün biraz daha toplumun Emniyet güçlerine güveninin arttığını dile getiren Atalay'ın sözlerine DTP Grup Başkanvekili Demirtaş ayağa kalkarak itiraz etti.

-"BİRAZ DA ŞEHİTLERDEN BAHSEDELİM" SÖZÜ DTP'LİLERİN TEPKİSİNE NEDEN OLDU-

Emniyet güçlerine "toplumsal gösteriler sırasında aşırı güç kullanımı' nedeniyle eleştiriler yöneltildiğini, toplantı ve gösteriler sırasında topluluğu provake eden, emniyet güçlerine karşı saldırıya geçirten kötü niyetli kişiler olduğunu kaydeden Bakan Atalay, DTP'lilerin itirazları üzerine "Emniyet güçleri içerisinde de bu olaylar sırasında çok sayıda yaralanan, şehit düşen emniyet görevlilerimiz var, biraz da onlardan bahsedelim" dedi. DTP'li Demirtaş ise ayağa kalkarak Bakan Atalay'a "Onlar da bizim canımız ciğerimiz. Siz böyle konuştukça asıl gerilim o zaman çıkıyor. Başbakan'ın bugünkü grup konuşması gereksizdi, asılsızdı. Başbakan özür dilesin" diye bağırdı. Atalay ise DTP'lilere "Ben ölümlerle ilgili ne düşündüğümü söyledim. Gensoru önergesinin ne kadar gereksiz olduğunu siz şu an zaten anlıyorsunuz" karşılığını verdi.

-"POLİS İNSAN HAKLARINA SAYGILI"-

DTP'lilerin itirazları arasında konuşmasını sürdüren Atalay, emniyet güçlerinin insan haklarına saygılı olduğundan zerre kadar şüphesi olmadığını söyledi. Atalay, "Ancak güvenlik güçleri içinde de hukuk dışı hareket eden, vatandaşı inciten kişiler az da olsa vardır. Bu kişiler görevini hakkıyla yerine getiren kurumlarını ve arkadaşlarını da sabote etmektedir. Bugüne kadar hiç kimsenin keyfi tutumuyla emniyet güçlerinin töhmet altında bırakmasına izin vermedim bundan sonra da vermeyeceğim. Suç işleyen asla cezasız kalmaz. Haksız yere adam öldüren, suç işleyen, yanlış yapan, hukuk dışına çıkan kim olursa olsun cezalandırılır. İyi çalışanı ödüllendirmek yanlış yapanı da cezalandırmak ilkemiz" diye konuştu.

-"HUKUK KURALLARI DIŞINA ÇIKANI CEZALANDIRIYORUZ"-

Aşırı güç kullanımı nedeniyle, 2003-2008 yılları arasında 4 bin 642 emniyet personeli hakkında işlem yapıldığını, bunlar sonucunda 65 kişi hakkında hapis cezası, 42'si hakkında meslekten men cezası ve 31'i hakkında da para cezası verildiğini kaydeden Bakan Atalay, 2005-2008 yılları arasında ise bin 970 emniyet personeli hakkında disiplin cezası verildiğini bildirdi. Jandarma'da ise işkence ve kötü muamele konusunda 276 subay ve astsubay hakkında işlem yapıldığını belirten Atalay, bunlardan 4'ünün yargılanma sırasında açığa alındığını, 12'sinin yargılama sonrasında açığa alındığını, 171 hakkında da yargılamanın devam ettiğini söyledi. Atalay, suç işleyene müsamaha gösterilmediğini, bundan sonra da gösterilmeyeceğini ifade ederek hükümet olarak insan hakları ihlallerinin üzerine kararlılıkla gitmeye devam edeceklerini belirtti.

-"TÜRKİYE GÜVENLİ BİR ÜLKE"-

Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu, herkesin güvenle yaşadığını kaydeden Atalay, Ankara'nın Avrupa'nın en güvenli başkenti olduğunu, asayiş konusunda ise Türkiye'nin en iyi ülkelerden biri olduğunu söyledi. DTP'li Hasip Kaplan ve Bengi Yıldız ise Bakan Atalay'ın bu sözlerine ayağa kalkarak "Hesap vereceksiniz bunun hesabını vereceksiniz, başbakan da bakan de hesap verecek" diye tepki gösterdi. Sakık ise "Allah da sizi cezalandıracak" diye bağırdı.

-"GÖZALTILARI SİYASETE DAYAMAK YANLIŞ"-

Atalay konuşmasının sonunda DTP'lilere yönelik operasyonları ve gözaltıları değerlendirdi. Atalay, "Yargının son günlerdeki operasyonu vardır, gözaltılar, tutuklamalar Bunları getirip siyasete getirip dayamak yanlıştır. Biz adli kolluk görevi görürüz. Bunları tutup da hükümetle, seçim sonuçlarıyla irtibatlandırmak yanlıştır."diye konuştu. (ANKA)

(EG-BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

title