Haberler

Atakaş ve Mmk'dan Dev Yatırım

Atakaş Şirketler Grubu ile Rus Mmk Grubu'nun Hatay'ın Dörtyol İlçesinde 1.4 Milyar Dolar Yatırımla Kuracağı Demir Çelik Fabrikasının Temeli Atıldı. 2 Bin 500 Kişiye İstihdam Sağlayacak Fabrika, Türkiye'nin Yassı Mamul Üretimindeki Açığı Kapatacak.

Atakaş Şirketler Grubu ile Rus MMK Grubu'nun Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 1.4 milyar dolar yatırımla kuracağı demir çelik fabrikasının temeli atıldı. 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak fabrika, Türkiye'nin yassı mamul üretimindeki açığı kapatacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in katılımıyla gerçekleştirilen temel atma töreninde konuşan MMK Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Victor F. Rashnikov, hayata geçirilen bu projeye verdiği destekten dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti. "İnanıyorum ki bu bölgeye gösterilen ilgi ve alaka, projenin sonuna kadar devam edecektir" diyen Rashnikov, "Bu proje, demir çelik sektörü ile kalkınma hamlesi yapan Türkiye'ye büyük katkı sağlayacaktır. 2004'te Türkiye'nin GSMH yüzde 5 artış göstermiştir. Türkiye, yaptığı atılımlarla yükselen bir grafik içindedir. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 2004-2007 yılları arasında iki kat artış göstermiştir. Türkiye, demir çelik üretiminde dünyada 11. sırada yer almaktadır. Ancak yassı mamul üretimi konusunda yeterli üretim potansiyeline sahip değildir. Yapmış olduğumuz bu yatırım ile birlikte Türkiye'nin yassı mamullerdeki olan üretim hacmini iki kat artıracağız. 2007 yılı Mayıs ayında yapmış olduğumuz açıklamayla 2.3 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştireceğimizi belirtmiştik. Bugün burada bu projenin bu kadar hızlı bir şekilde hayata geçirilmesinin sevincini yaşıyoruz. Önümüzdeki Ağustos ayında inşaat çalışmaları tamamlanacak. Ekim ayında ise makine montajları gerçekleştirilecek. 2010 yılında ise hem İstanbul'da hem de Dörtyol'daki fabrikalarımız faaliyete geçmiş olacaktır. Biz inanıyoruz ki tesislerimizde üretilecek ürünlere Türk üreticiler de büyük ilgi gösterecektir. Bugün gerçekleştirilen sembolik temel atma töreni, bundan sonraki süreçte iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da artmasına vesile olacaktır" ifadelerini kullandı.

Atakaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş da, Türkiye'nin yılda 8 milyon ton yassı mamul ithal ettiğini, MMK-Atakaş demir çelik fabrikasının devreye girmesiyle bu ithalatın önemli ölçüde azalacağını belirtti. Atakaş, "Üreteceğimiz yıllık 2.5 milyon ton yassı mamulü hem iç piyasaya vereceğiz hem de ihraç edeceğiz. Böylece ülkemiz yılda 1.5 milyar dolar döviz tasarrufu sağlayacak. Türkiye demir çelik üretiminde dünyada 11. sırada olmasına rağmen, bu sektörden aldığı pay yüzde 1.5'tir.

Gelişmiş ülkelerde demir çelik üretiminin yüzde 60'ı yassı ürünlerden oluşurken, Türkiye'de bu oran sadece yüzde 13'tür. Fabrikamızın faaliyete geçmesiyle birlikte yassı ürün üretimi konusunda Türkiye gelişmiş ülkeleri yakalayacaktır" diye konuştu.

Fabrikanın makine donanımını sağlayacak İtalyan şirketi Danielli'nin Yönetim Kurulu Başkanı Gian Pietro Benedetti ise, bugün geleceğe dönük çok büyük bir projenin hayata geçirildiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Bu proje sadece yapımı ile değil, önümüzdeki süreçte bölgeye sağlayacağı büyük ekonomik katkıları ile de önemlidir. Tesisimizin sağlayacağı iş olanakları ve getireceği teknolojik yenilikler hem bölge hem de Türkiye açısından büyük bir avantajdır. Bizler bu teknolojik tesisi hayata geçirerek Akdeniz'deki önde gelen şirketler arasındaki yerimizi daha da sağlamlaştırıyoruz. Burada hayata geçen Rusya, Türkiye ve İtalya ülkelerinin ortak işbirliği farklı yatırımların da önünü açacaktır." Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de, Rus-Türk ortaklığı ve İtalyan desteğiyle yapılan bu doğrudan yatırımın, büyüklüğü bakımından önem taşıdığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Zaman içerisinde bu tür yatırımlar daha da artacak ve ülkenin kalkınmasında büyük rol oynayacak. Bizlerin 60. hükümet olarak özellikle üzerinde durduğumuz nokta, özel sektörün inisiyatifinin daha da artırılmasıdır. İktidarımız döneminde doğrudan yapılan dış yatırımların mali boyutu 20 milyar doları aşarak, yatırım açısından oldukça güvenli bir ülke olduğumuzu ortaya koymuştur. AK Parti hükümeti birinci dönemde siyasi istikrarı sağlayarak, büyümeyi hızlandırmış, ikinci dönemde de bu büyüme hızının sürekliliğini sağlamayı hedef edinmiştir. Bizler ekonomik gelişmenin sürdürülebilmesi için gerekli olan önkoşulun demokratikleşmenin sağlanması olduğunu biliyoruz. Demokratikleşme sürecinin hızlı bir şekilde derinlemesine olarak hayata geçirilmesi, ekonomik kalkınmanın da sürekliliğini sağlayacaktır. Yabancı sermayenin uzun vadeli yatırım yapmasındaki en önemli etken, ekonomik ve demokratik ortamın sürdürülebilir olmasıdır. Bu noktada Türkiye, almış olduğu yabancı sermaye yatırımları ile sürdürülebilir bir demokratik ve ekonomik alt yapıya sahip olduğunu kanıtlamıştır. İçinde bulunduğumuz demokratikleşme sürecinin istikrarlı bir şekilde sürdürülmesi, ekonomik kalkınma sürecini kendiliğinden ileriye götürecektir." Konuşmaların ardından Bakan Ekren ve şirket yöneticileri, birlikte butona basarak fabrikanın temelini attı. Daha sonra Recep Atakaş, Bakan Ekren ve MMK Yönetim Kurulu Başkanı Rashnikov'a plaket takdim etti.

Türkiye'nin özel sektör tarafından demir çelik alanında sıfırdan yapılan en büyük yatırımı olarak kabul edilen ve 1.4 milyar dolar yatırım maliyeti olan fabrikada 2 bin 500 kişi istihdam edilecek. 500 dönüm alan üzerine kurulacak ve yassı mamul üretecek olan demir çelik fabrikası, yıllık 2.5 milyon ton sıcak rulo sac, 1.2 milyon ton asitleme hattı, 1 milyon ton soğuk sac haddehanesi, 900 bin ton sac galvanizleme tesisi, 400 bin ton boyalı sac, 800 bin ton sac merkezi ile 10 milyon ton elleşleme kapasiteli liman kompleksinden oluşuyor. Kasım ayında hizmete girecek fabrikanın, 2010 yılında tam kapasiteyle çalışması bekleniyor.

(MT-ERÖ-OK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title