Haberler

'ATA50 Teleskopu' Uzayı Gözleyecek

Güncelleme:

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'nün sağladığı destek ile iki yıl süreli GBAP kapsamında, kurulan ATA50 Teleskopu, 26 Eylül tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayacak.

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'nün sağladığı destek ile iki yıl süreli 'Güdümlü Bilimsel Araştırma Projesi (GBAP) kapsamında, Eylül 2011 tarihinde Üniversite yerleşkesinde kurulan ATA50 Teleskopu, Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum'un ilk, Türkiye'nin ise 5. büyük teleskopu olarak 26 Eylül tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayacak.

ATA50 Teleskopu,

Atatürk Üniversitesi'nin astronomi ve astrofizik alanında yürütülen bilimsel araştırmalarına ve lisans-lisansüstü eğitimine hizmet verecek.

ATA50 TELESKOPUNUN HAREKETLİ KUBBE SİSTEMİ TAMAMEN YERLİ OLUP TASARIMI DA TÜRKİYE'DE BİR İLK

TA50 teleskopu, Atatürk Üniversitesi'nin büyük projelerinden biri olan Kalkınma Bakanlığı destekli, Türkiye'nin en büyük teleskopuna sahip olacak 'Doğu Anadolu Gözlemevi' (DAG) Projesi'nin bir parçası olduğu gibi, bilim-toplum projelerine ve halka açık etkinliklere de hizmet edecek.

TA50 teleskopunda yürütülecek çalışmalar, 2012 yılında kurulan Atatürk Üniversitesi Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) bünyesinde sürdürülecek.

TA50 Teleskopunun bazı özellikleri: Çap: 510 mm. Toplam ağırlık: 300 kg. Büyütme: 100-600 kez. Görüş alanı: 65 mm. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Atatürk Üniversitesi Erzurum Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title