Haberler

Ata'nın Elini Öpemediği İçin Hala Yüreği Buruk

TEZCAN EKİZLER - İzmir'de yaşayan 87 yaşındaki Necla Çevik, çocukluk yıllarını geçirdiği İstanbul Florya'da görme şansı bulduğu Atatürk ile ilgili anılarını unutamıyor.

Kırımlı bir ailenin çocuğu olarak 1930'da İstanbul'da dünyaya gelen Çevik'in hayatında Atatürk'ün yeri ve anlamı çok büyük. Çocukluk döneminde Atatürk ile tanışabilmek için yaşıtlarıyla defalarca Florya'ya giden Çevik, çok istemesine rağmen Ulu Önder'le konuşamadığı için hala çok büyük üzüntü duyuyor.

Tıp fakültesini tamamladıktan sonra yaklaşık 40 yıl üniversitelerde çalışan ve profesör unvanıyla emekli olan Çevik, ilerlemiş yaşına rağmen Atatürk'ün hayatını anlatan kitaplar okuyor, onun için yazılar kaleme alıyor.

Çıkardığı şiir kitabında hayatındaki en büyük kahraman olan Atatürk ile ilgili şiirlere yer veren Çevik'in en mutlu olduğu yer ise evinin kütüphane bölümü.

Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk'ü ve manevi kızı Ülkü Adatepe'yi her yaz geldikleri Florya'daki köşkte henüz 5 yaşındayken gördüğünü söyledi.

"Hayattaki tek pişmanlığım"

Aynı zamanda komşuları olan Atatürk'ü her geldiğinde büyük bir hayranlıkla izlediğini anlatan Çevik, şöyle konuştu:

"Florya'ya geldiğinde herkes Atatürk'ü görüp konuşmak için adeta akın ederlerdi. Ben de birkaç kez Atatürk'ün yanına gitmek istedim ama çocukluğun verdiği çekingenlikle olmadı. Onu hep uzaktan izler, bir gün yanında olacağım diye hayal kurardım.1937 yılının yazıydı, annem bana güzel bir elbise dikmişti. Koşturarak köşkten çıkan Atatürk'ün yanına gittik. Korumalardan biri kalabalığa 'Gelmeyin' dedi. 'Elini öpmek istiyorum' deyince de 'Başka zaman' diye seslendiler. Cesaretim kırıldı, geri çekildim. Hayattaki tek pişmanlığım odur. Keşke Atatürk'ün o mübarek elini öpebilseydim."

"Koca okulda sadece hıçkırık sesleri duyuluyordu"

Çevik, radyodan hasta olduğunu duyduğunda ailecek büyük bir üzüntü yaşadıklarını ifade etti.

Atatürk'ün, hastalığından dolayı 1938 yılı yazında Florya'daki köşke hiç gelmediğini aktaran Çevik, "Ben o yıl sınava girdim, birinci sınıfı okumadan ikinci sınıftan başladım. Hiç unutmam, öğretmenimiz 10 Kasım sabahı ağlayarak sınıfa girdi ve 'Çocuklar Ata'mızı kaybettik' dedi. Sınıfta hepimiz hıçkırıklara boğulduk. Koca okulda sadece hıçkırık sesleri duyuluyordu. Bugün bile hatırlıyorum." şeklinde konuştu.

Atatürk'ün mücadeleci ruhunu hayatı boyunca kendisine örnek aldığını işaret eden Çevik, babasını küçük yaşlarda kaybetmesine rağmen çok çalışıp tıp fakültesini bitirdiğini vurguladı.

Emekli oluncaya kadar binlerce tıp öğrencisi yetiştirdiğini anlatan Çevik, "Atatürk, kadınlara seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında verdi. Avrupa'da bile bu imkan yoktu. Atatürk'ü görmüş biri olarak insanımıza tavsiyem onun yolundan ayrılmasınlar. Onun ilkelerini benimsemek, göstermiş olduğu yolda ilerlemek çok önemli. Geriye değil hep ileriye bakmalıyız." diye konuştu.

Her 10 Kasım'da onu özlemle andığını ve küçüklük yıllarında yaşadığı anılarının aklına geldiğini anlatan Çevik, kalbindeki Atatürk sevgisinin her geçen gün artarak devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk İstanbul İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title