Haberler

Asya'da Dengeleri Değiştiren Anlaşma

Hindistan ve ABD arasında varılan milyarlarca dolarlık savunma anlaşması, ikili nükleer işbirliğini güçlendirmeyi ve Hindistan'ın daha çok Amerikan silahı satın almasını öngörüyor.

Hindistan şimdiye kadar daha çok Rusya'dan silah alıyordu. Nükleer güce sahip olan ülke savunma için 30 milyar dolar harcamayı planlıyor.   

Başkent Yeni Delhi'de düzenlenen basın toplantısında Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Hindistan'ın Amerikan silahlarındaki hassas teknolojiyi başka ülkelere nakletmemesi amacıyla bir denetim mekanizması oluşturulacağını açıkladı.

Hindistan ayrıca Amerikan şirketlerinin iki ayrı yerde nükleer enerji tesisi kurmasına da onay verdi.

Uluslararası düzeyde nükleer silaha sahip olması kabul edilen ülkelerden biri olmadığı halde atom bombası geliştirdiği için Hindistan'a Amerika'nın otuz yıl boyunca uyguladığı nükleer ticaret yasağı bundan önceki başkan George Bush döneminde kaldırılmıştı.

Hillary Clinton'ın Yeni Delhi'yi ziyareti sırasında varılan anlaşmalar, özellikle savunma ve nükleer enerji alanında faaliyet gösteren Amerikan şirketlerine milyarlarca dolarlık yatırım, Hindistan'a da ordusunu modernizasyon olanağı sağlayacak.

Clinton'ın ziyareti, Washington'un Hindistan'la güçlü bağlarını koruma konusundaki kararlılığını ve Hindistan'ın uluslararası arenada güçlü bir oyuncu olmasına verdiği desteği göstermesi açısından da önem taşıyor.

YENİ SİLAH PAZARI

Hindistan, çoğunu zamanında Sovyetler Birliğin'den edindiği silahlarının modernizasyonu için 30 milyar dolar harcamayı planlıyor.

Hindistan yönetimi, hava kuvvetleri için 126 adet çok amaçlı savaş uçağı almak üzere de 20 milyar dolar ayırmayı planladı.

Amerika'nın dev savunma şirketleri Lockheed Martin ile Boeing bu alışveriş için Fransız, Rus ve diğer bazı Avrupalı firmalarla rekabet halinde.

Muhabirler, Soğuk Savaş dönemi boyunca gergin olan Hindistan ve ABD ilişkilerinin böyle bir noktaya geleceğinin bundan bir kaç yıl öncesine kadar hayal bile edilemeyeceğini hatırlatıyorlar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title