Haberler

Asteriks Oktay, Kahramanmaraş'ta Eylemcilerin Arasındaki Yerini Aldı

Ünlü çizgi romandaki Asteriks'e benzerliği nedeniyle kendisine bu lakap takılan Bergamalı siyanür karşıtı köylülerin lideri Oktay Konyar, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesinde kurulan iki çimento fabrikasına karşı, kadınlarla birlikte kırmızı kartlı sessiz eylem gerçekleştirdi.

Narlı beldesinde birinin yapımı tamamlanan, diğerinin inşası devam eden çimento fabrikalarının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun eksik olduğu gerekçesiyle, Narlı Çevre Kültür Derneği'nin başvurusu üzerine, her iki tesiste Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi heyeti tarafından keşif yapıldı. Keşif sırasında çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 250 kişilik grup, ellerinde kırmızı kartlar ve pankartlarla sessiz eylem yaparak tepkilerini dile getirdi. Göstericilere, Bergama'da siyanürle altın aranmasına karşı yapılan eylemlerin önde gelen isimlerinden "Asteriks" lakaplı Oktay Konyar da katılarak destek verdi.

İnşası devam eden çimento fabrikasında yapılan tespitler sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gaziantep Barosu'ndan Avukat Kubilay Öz, bu dava ile ilgilendiklerini belirterek, "Tesislerin kurulduğu alanın deprem bölgesinde olması ve tarım ürünlerine zarar vermesi araştırılıyor. Biz, çevre ile ilgili eksik inceleme yapılıp ÇED raporu verildiği kanaatindeyiz. Biz, verilen ÇED raporunun iptalini istiyoruz" dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından görevlendirilen Tahsin Öngör ise, iki çimento fabrikasının ÇED raporunun iptali için açılan davaya müdahil olarak katıldıklarını belirterek, "Bugünkü keşifte yer altı suları ve çevre etkileşim konularındaki düşüncelerimizi aktardık. İptalini istediğimiz ÇED raporunda bunların ciddi olarak incelenmediği görüşümüzü savunduk. Onlar bu konu için keşiften sonra bir rapor verecekler" dedi.

İki fabrikada keşif yapıldığı sırada Narlı Çevre ve Kültür Derneği tarafından organize edilen çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 250 kişilik grup, beldeden diğer fabrikanın olduğu noktaya kadar yürüyerek geldi. Bergama'da siyanürle altın aramaya karşı direnen köylülerin sözcülüğünü yapan Oktay Konyar, dünyanın hiçbir yerinde toprağa karşı hukuksuz, antidemokratik bir olmadığını belirterek, Narlı'ya da çevre mücadelesi verenlere destek vermek için geldiğini söyledi. Konyar, "Ülkemizde inanılmaz şeyler oluyor. Geçmiş yıllarda göremediğimiz antidemokratik ve hukuksuz bir şeyler oluyor. Bir yağma ve katliam başladı. Bütün yaylaları, koyları, ormanları ve o değerleri satıyorlar. Önüne gelen istediği yerde istediği tesisi kuruyor. Yani tarım alanıymış, insanların değeriymiş hiç onları ilgilendirmiyor. Para, rant öne çıktı. Ben çevreciyim, hayatımda böyle bir katliam görmedim. Etik değerleri yok eden bir sistem Narlı Ovası'na gelmiş" dedi.

Narlı Kültür ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Elif Hüyüklü ise, "Biz bugün kadınlar ve analar olarak buradayız. Çevremizin kirletilmesini istemiyoruz. Bütün kadınlar olarak bu fabrikalar kapatılıncaya kadar direneceğiz. Çünkü dünyanın en büyük iki fabrikası burada yapılıyor. Küresel ısınmadan bahsedilirken bu kadar verimli topraklara bunun yapılmaması gerekiyor" diye konuştu.

Daha sonra göstericiler, çimento fabrikasında inceleme yapıldığı sırada ellerindeki kırmızı kartları göstererek sessiz eylemlerini sürdürdü. İki fabrikada süren keşif ve inceleme sırasında geniş güvenlik önlemi alındı.

(ACB-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title