Haberler

Assos'ta 2 Bin 100 Yıllık Geyik Boynuzu Bulundu

MEHMET BAYER - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti'nde bu yıl yapılan kazılarda, su sarnıcının içinde 2 bin 100 yıl önce yaşamış bir geyiğin, yaklaşık 50-55 santimetre uzunluğundaki boynuzları bulundu.

Antik kentteki kazıların başkanlığını yürüten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılındaki kazıların, kentin en önemli merkezi olan agoranın (yönetim, politika, ticaret işlerini konuşmak için halkın toplandığı alan) batı kenarında yer alan bir tapınağın altındaki sarnıçta devam ettiğini söyledi.

Sarnıcın kent için oldukça önemli bir su kaynağı olduğunu ve derinliğinin 10 metreye ulaştığını anlatan Arslan, "Kentte deprem veya başka nedenlerden dolayı sarnıca su sağlayan kanalların tıkanmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Doğal olarak fonksiyonunu kaybeden kuyu, sarnıç gibi alanların çöplük olarak kullanıldığını biliyoruz" dedi.

Arslan, çöplerin içinde yoğun şekilde hayvan kemiklerinin olduğu bir tabakaya ulaştıklarını ifade ederek, "Tabaka içinde eşek ve köpek kemiklerinin yanı sıra çok fazla olmasa da geyik boynuzları tespit ettik. Bu buluntu, yoğun olmasa da hem geyiğin varlığını hem de hayvanın bölgede yaşayan insanlar tarafından tüketildiğini gösteriyor" diye konuştu.

Boynuzun yaklaşık 2 bin 100 yıllık olduğunu ve uzunluğunun 50-55 santimetreye ulaştığını aktaran Arslan, şu bilgileri paylaştı:

"Sarnıç artık fonksiyonunu yitirdiği için kemikler ya da çevredeki çöpler bu çukura atılmış. 2 bin 100 yıl önceki bir dönemden söz ediyoruz. Eşek ve köpek kemikleriyle ilgili olarak da, tabii ki bunların yenip yenmediği, hangi amaçla buraya atıldığı ya da nasıl faydalanıldığı konusunda hemen bir fikir yürütmek zor. Bu konuda uzman arkadaşlarımızın çalışması gerekiyor. Kesilerek yenmiş mi ' Yoksa başka bir nedenle telef olup buraya mı atılmış ' Bunu ancak daha sonra söyleyebiliriz."

Prof. Dr. Arslan, boynuzların oldukça iri bir geyiğe ait olduğunu tahmin ettiklerini, ayrıca hayvana ait kafatası kemiklerinin de buluntular içinde yer aldığını kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Nurettin Arslan Ayvacık Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title