Haberler

Aspendos'ta Yağlı Güreş Tartışması

Uluslararası Aspendos Kültür ve Sanat Festivali Kapsamında, Aspendos Tiyatrosu'nda Yağlı Güreş Düzenlenmesine Yönelik Eleştirilere Sert Yanıt Geldi. Festival Komitesi Başkanı Hüseyin Yılmaz, ''kimse Bize İşimizi Öğretmeye Kalkmasın'' Derken, Kırkpınar Eski Başpehlivanı Cengiz Elbeye İse Basın Top...

Uluslararası Aspendos Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, Aspendos Tiyatrosu`nda yağlı güreş düzenlenmesine yönelik eleştirilere sert yanıt geldi. Festival Komitesi Başkanı Hüseyin Yılmaz, ``Kimse bize işimizi öğretmeye kalkmasın`` derken, Kırkpınar eski başpehlivanı Cengiz Elbeye ise basın toplantısında, Aspendos sahnesinden `saha` diye bahsetti.

2 Ekim`de Ahmet Özhan ve Semazen Topluluğu`nun gösterisiyle başlayan `1`inci Uluslararası Aspendos Kültür ve Sanat Festivali`nin 18 Ekim tarihli programında yağlı güreşlerin de yer alması, çeşitli sanat kesimlerinden tepki gördü. Tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu`nda yağlı güreş düzenlenmesine yönelik eleştirilere, beraberindeki pehlivanlarla birlikte düzenlediği basın toplantısı ile yanıt veren Festival Komitesi Başkanı ve Türk Kültür Sendikası Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, ``Kimse bize işimizi öğretmeye kalkmasın. Biz bu işin ehliyiz`` diye konuştu.

Türk adı, kültürü ve sanatından rahatsız olanlara seslerini duyurmak için bu toplantıyı yaptıklarını belirten Yılmaz, ``Türk milleti var olduğundan beri güreş yapmıştır. Bu gece, planlandığı gibi gerçekleştirilecektir. Festivalde olduğu gibi bir Türk düğünü yapıp, gelin halayı önünde güreş yapılacaktır. Biz burada ülkemize gelen turistlere Türk kültürü ve sanatını göstereceğiz`` dedi.

Mustafa Kemal Atatürk`ün 9 Mart 1930`da ziyaret ettiği Aspendos için `Bu tiyatroyu restore ediniz. Ama kapısına kilit vurmayınız. Burada temsiller veriniz, güreşler düzenleyiniz` sözünü hatırlatan Yılmaz, Atatürk`ün bu ziyaretinde çektirdiği fotoğraf ve sözün yazılı olduğu pano önünde objektiflere poz verdi.

`ATATÜRK`ÜN VASİYETİ`

Aspendos Tiyatrosu`nun bulunduğu Belkıs Beldesi`nin DYP`li Belediye Başkanı Hümmet Mert de, Atatürk`ün vasiyetini yerine getirdiklerini söyledi. 1965`ten bu yana burada güreş düzenlendiğini ve Süleyman Demirel`in, başbakanlığı döneminde buradaki güreşleri izlediğini anlatan Mert, Türkiye`deki başpehlivanları burasının yetiştirdiğini savundu.

Kıyafetlerinin üst bölümünü çıkararak objektiflere poz veren pehlivanlar da, ``Biz kendimizi bildik bileli burada güreşler yapılırdı. Bir dönem festivaller bile düzenlenirdi`` diye konuştu. Küçüklüğünden beri Aspendos sahasında güreştiklerini söyleyen Kırkpınar başpehlivanlarından Cengiz Elbeye, ``Küçüklüğümde burada festivaller düzenlenirdi. Birçoğumuz bu sahada yetiştik. Bu organizasyon içinde olmaktan gurur duyuyorum. Böyle bir tepkinin niye sadece yağlı güreşlere verildiğini de anlamış değilim. Yaptığımız işi burada gururla icra edeceğiz. Herkesi davet ediyoruz.`` diyerek festivali savundu.

(Ufuk BALKİS/DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title