Haberler

Aso: Halkbank Zor Günlerinde Kobi'lere Sırt Çevirdi

Ankara Sanayi Odası (Aso) Başkanı Zafer Çağlayan, Anadolu Yaklaşımı Konusunda Zorluk Çıkardığı Gerekçesiyle Halk Bankası'na Tepki Gösterdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Anadolu Yaklaşımı konusunda zorluk çıkardığı gerekçesiyle Halk Bankası'na tepki gösterdi.

Halkbank'ı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'e bir mektupla şikayet eden Çağlayan, "Atatürk tarafından esnaf ve sanatkar ile küçük ölçekli işletmelere destek vermek üzere kurulan Halk Bankası kuruluş felsefesine aykırı olarak zor günlerinde bu işletmelere sırt çevirmiştir" dedi.

Anadolu Yaklaşımı'na giren KOBİ'lerin büyük bölümünün Halk Bankası'yla sorunu olduğunu belirten Çağlayan, Banka'nın Kanun'a aykırı davrandığını söyledi. Çağlayan, şu tepkiyi gösterdi:

UCUZA KAPATMAK İSTEYENLERE KARŞI KOYSUN

"Bir sorun varsa sorunu çözmek mi, büyütmek mi gerekir? Halk Bankası'nın görevi çözüme takoz olmak değil, çözümü kolaylaştırmaktır. Başka bankalardan bu tür defans beklerken Halk Bankası'nın böyle bir şey yapması düşündürücüdür. Dilerdim ki Halk Bankası Anadolu Yaklaşımı'na gösterdiği direnci, Bankayı peşkeş çekmek isteyen ve değerini 5 milyar dolar gösterecek kadar ileri giden Financial Times'a gösterseydi. Dilerdim ki, varlık sebebi olan ve bankayı ayakta tutan KOBİ'lere değil, ucuza kapatmak isteyenlere karşı koysaydı."

BAKANLARA ŞİKAYET

ASO Başkanı Çağlayan, konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'e de bir mektup göndererek ASO Anadolu Yaklaşımı Takip Ofisi'ne en çok şikayet gelen banka olan Halk Bankası'nın bu olumsuz tavrını şikayet etti.

Çağlayan, mektupta, Atatürk'ün "Küçük esnafa ve büyük sanayi erbabına muhtaç oldukları kredileri kolayca ucuza verecek bir teşekkül vücuda getirmek ve kredinin normal şartlar altında ucuzlatılmasına çalışmak da lazımdır" düşüncesiyle kuruluşuna öncü olduğu Halk Bankası'nın "kuruluş felsefesine aykırı olarak KOBİ'lere bu zor günlerinde sırt çevirmesi"nin düşündürücü olduğunu belirtti.

Çağlayan, "Bu süreç içinde ülkemiz ekonomisinin temelini oluşturan KOBİ'lere karşı iyi niyetli davranmayan, Anadolu Yaklaşımı'na yaklaşmayan bankalara bizim de yaklaşmayacağımızı, günü geldiğinde tespit ettiğimiz tüm olumsuzlukları kamuoyuyla paylaşacağımızı her fırsatta dile getirdik" dedi. Halk Bankası'nın sergilediği Kanun'a aykırı tutum ve davranışların giderilmesini isteyen Çağlayan, mektubunda, bankanın yarattığı sorunları şöyle aktardı:

BANKA ÖNDEN PARA İSTEDİ

-KOBİ'lerle Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamadan önce; borçlu KOBİ'lere kredi borcuna karşılık kısmi ödeme yapılması karşılığında sözleşmenin imzalanabileceği belirtilerek bu unsur, Halk Bankası tarafından pazarlık aracı olarak kullanıldı.

-KOBİ'lerin kredi borçları nedeniyle, adı geçen bankaya verilen teminatlar ile ilgili olarak satış aşamasına gelmiş işlemlerin ancak, belirli bir ödeme yapılması halinde durdurulabileceği ve bu ödemeden sonra Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Sözleşmesinin imzalanabileceğinin bildirildiği ve bunun da KOBİ'ler üzerinde bir baskı aracı olarak kullanıldığı yaygın bir şekilde ifade edilmektedir.

-Ayrıca Banka şubelerinin Anadolu Yaklaşımı ile ilgili yürürlükte bulunan mevzuat düzenlemeleri ve özellikle başvuru usulü hakkında KOBİ'lere bilgi vermekten kaçındığı ve başvuruları kabul etmediği, süreci gereksiz, dayanaksız gerekçelerle uzattığı yine Odamızı sıkça yansıtılan şikayetler arasında yeralmaktadır.

TEMİNAT TEHDİT ARACI OLDU

-Bankanın; KOBİ'lerin içinde bulunduğu olumsuz mali durumlarından kaynaklanan finansman ihtiyaç ve sorunlarının çözümüne katkı yapmaktan özellikle kaçındığı anlaşılmaktadır. Bankanın KOBİ'lerin içinde bulunduğu olumsuz durumdan yararlanarak, kredi borcu teminatlarını adeta tehdit aracı olarak kullanması gerek camiamızı gerekse yurt genelinde KOBİ'leri son derece kaygılandırmış ve bu yaklaşımın altında yatan amaç anlaşılamamıştır.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title