Haberler

Aslıtürk'e 1.7 Milyar Dolarlık İade Dosyası

Adalet Bakanlığı, On Yıldır "Kırmızı Bültenle" Aranırken, İspanya'nın Malaga Kenti'nde 31 Mart'ta Yakalanan Orhan Aslıtürk İçin 1.7 Milyar Dolarlık İade Dosyası Hazırlıyor.

Adalet Bakanlığı, on yıldır "kırmızı bültenle" aranırken, İspanya’nın Malaga Kenti’nde 31 Mart’ta yakalanan Orhan Aslıtürk için 1.7 milyar dolarlık iade dosyası hazırlıyor.

Aslıtürk’ün yargılandığı davaların dosyalarını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan geldikten sonra iadesi talepli dosya Dışişleri Bakanlığı kanalıyla, İspanya’ya gönderilecek. Yetkililer, "Aslıtürk’ün iadesinde bu kez bir sorun çıkacağın sanmıyoruz. İade dosyasında hakkındaki üç ayrı tutuklama kararı dışında, Türkiye’de yargılandığı çok sayıda yolsuzluk davasıyla ilgili bilgi ve evraklar da yeralacak. Evrakların tercümeleri yapıldıktan sonra dosya süratle İspanyol makamlarına sunulacak" bilgisi verdiler.

1.7 MİLYAR DOLARLIK HAYALİ: Maliye Bakanlığı hesap uzmanlarının, Barbaros Holding ve Aslıtürk’e yönelik 2 yılda yaptıkları incelemeler sonucunda hazırladıkları raporda, Aslıtürk’ün, "naylon faturayla hayali ihracattan, banka boşaltmaya yardıma"a kadar pek çok olaya karıştığı savunuldu. Raporda, Aslıtürk’ün şirketlerince basılan naylon faturaların kullanıldığı ihracat tutarının 1.7 milyar dolar, naylon faturaların yurt içi sirkülasyonunun bunun 2-3 katı olduğu belirtildi. Aslıtürk hakkındaki iade evrakına gireceği belirlenen öteki bazı davalar şöyle: Aslıtürk hakkında İstanbul 1, 2 ve 5. Ağır Ceza Mahkemelerinde süren yolsuzluk davalarındaki yakalama emirleri.

600 MİLYON DOLARLIK DOLANDIRICILIK: Mali boyutu 600 milyon dolar olan "Son Kredi Operasyonu" kapsamında Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Aslıtürk ile 29 sanık hakkında "Dolandırıcılık" ve "sahte evrak tanzim etmek"ten dava açıldı.

ANTALYA’DAN GIYABİ TUTUKLU: Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de "evrakta sahtecilik, dolandırıcılık, hayali ihracat" suçlarından 14 sanıkla, 3 yıl ile 10 yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle yargılanan Aslıtürk için bu dava kapsamında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.

ÜÇ DAVASI DÜŞTÜ: Aslıtürk’ün Sümerbank ana davasıyla birleştirilen işortağı Muhammet Ciğer’in de bulunduğu 40 kişi ile birlikte yargılandığı dolandırıcılık ile teşekkül oluşturma davası, Vergi Usul Kanununa muhalefetten yargılandığı dava ve yabancı uyruklu kişilerin Laleli piyasasından aldıkları malları sahte belgelerle ihraç edilmiş gibi göstererek kaçakçılık yapıldığı iddiasıyla açılan davası zamanaşımından düştü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title