Haberler

Aski, Daha Güzel Bir Kuşadası İçin Çalışıyor

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydın’ın dünyaya açılan penceresi Kuşadası’nın daha da güzelleşmesi için yatırımlarını sürdürüyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydın'ın dünyaya açılan penceresi Kuşadası'nın daha da güzelleşmesi için yatırımlarını sürdürüyor.

İlçenin yeniden eski parıltılı günlerine dönmesi için alt ve üstyapı da önemli atılımlar gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kuşadası'nı turistik açıdan cazibe merkezi haline getirmek için belediyecilik alanında devrim niteliğinde çalışmalar gerçekleştiriyor.

ASKİ Genel Müdürlüğü Kuşadası'nı altyapı anlamında dünya standartlarına ulaştırmak için önemli çalışmalara imza atıyor. Göreve başladığı Nisan 2014'den bu yana geçen kısa sürede ilçeye 110 milyon lira yatırım gerçekleştiren ASKİ, günden güne çalışma ivmesini artırıyor. ASKİ ilçede bugüne kadar 131 bin metre hat yapımı gerçekleştirerek içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu alt yapısında önemli sorunları geride bıraktı. İçme suyu yeterliliğini sağlamak için içme suyu sondaj kuyuları açtı. Kuşadası'nda göze çarpan en büyük yatırımı ise ilçenin en önemli eksiği olan atık su yönetimi alanında yaparak İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisini inşa eden ASKİ, tesisin yapım çalışmalarında hıza sona yaklaşıyor. Tesis bittiğinde ülkemizde sayılı tesisler arasında yer alacak. Hat yapımlarında da ciddi projeleri hayata geçirerek Kuşadası - Davutlar - Güzelçamlı Grup Kanalizasyon projesinde hızla son yaklaşılıyor. İlçenin bir diğer önemli sorunu olan içme suyu konusunda kalıcı çözüm için hamle yapan ASKİ önemli terfi merkezi ve isale hatlarında bir dizi çalışma gerçekleştirdi.

Kuşadası'nda yıllardır yaşanan kanalizasyon sorununa dur demek için sürdürülen en önemli projelerden birisi olan Davutlar - Güzelçamlı mahallelerinde hayat buluyor. %70'lik kısmı tamamlanan proje çerçevesinde ilçe turizminin kalbinin attığı Davutlar ve Güzelçamlı mahallelerinde yıllardır yaşanan sorun ortadan kalkacak. Fosseptik sebebiyle yaşanan koku sorunu ve sıklıkla meydana gelen hat arızaları tamamen çözülecek. 160 kilometre uzunluğunda hat yapımını içeren projenin bir diğer ayağı ise yol yapımlarını içeriyor. ASKİ çalışma yapılan noktalarda asfalt ve parke yapımlarını da gerçekleştiriyor.

46 milyon lira yatırımla Kuşadası'nda yükselen İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ilçenin bu alandaki ihtiyacını uzunca yıllar karşılayacak. Yaz aylarında turizm sebebiyle artan nüfusa hizmet verecek seviyede tasarlanan tesis aynı zamanda kışın azalan nüfusa göre kapasitesini ayarlayabilir şekilde çalışacak. İleri Biyolojik Arıtma donanımına sahip olacak ve son teknoloji sistemlerle hizmet verecek. Tesisin 1. Kademesi 333 Bin 800 kişi ve günlük 89 Bin 794 m3 atık suyu arıtacak kapasite ile hizmet verecek olup, 2. Kademenin devreye alınması ile tesisi 477 Bin 100 kişi ve günlük 125 Bin 548 m3 atık suyu arıtacak kapasitede çalışabilecek. Yapım çalışmalarında sona yaklaşılırken 2018 yılı içerisinde tesisin devreye alınması planlanıyor.

Kuşadası'nda kanalizasyon ve atıksu altyapısı çerçevesinde sürdürülen büyük projeler hızla devam ederken ASKİ içme suyu alanında da sorunların çözümü için önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Özellikle yaz aylarında su kesintilerinden bunalan ilçe için çözüm üreten ekipler sık sık sorun çıkaran ve kesintilere yol açan mevkilerde çalışma başlattı. Bu kapsamda ilçenin şah damarı sayılabilecek DY4 Su deposu isale hattı ve DY1 Su deposu terfi hattı projesine 5 milyon liralık yatırım yapan ASKİ Genel Müdürlüğü bu hatları yenileyerek su kesintilerine sebep olan arızalara son verdi. Kuşadası'nın içmesuyu ihtiyacını uzun yıllar karşılayacak olan toplam 5500 metre uzunluğunda hat yapımıyla tamamlanan DY-1 ve DY -4 içme suyu isale hattı projesi Ege Mahallesi, Hacı Feyzullah Mahallesi, Candan Tardan Bulvarı, İnönü Bulvarı ve Emeç Caddesi'ni kapsıyor.

Hatların eski ve sorunlu olması sebebiyle yaşanan arızalar ve hatlarda meydana gelen su kayıpları yapılan çalışma ile önlendi. ASKİ bu çerçevede kayıp - kaçak su sorununu çözerek doğal rezervin korunması kapsamında da önemli bir başarıya imza attı. Öte yandan su kayıplarının önlenmesi ile su temini ve iletiminde harcanan enerji sarfiyatı azalarak tasarruf sağlanmış oldu.

DY1 ile DY4 isale ve terfi hatları sebebiyle yaşanan uzun soluklu kesintiler uzunca yıllar rafa kalktı. Kullanılan son teknoloji borular ve sistem ile sürdürülebilir bir altyapı hizmeti sunan ASKİ içmesuyu konusunda ilçeye rahat nefes aldırdı.

Kuşadası'nda gerçekleşen ASKİ yatırımlarına değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu "Kuşadası ilimizin incisi ve dünyaya açılan penceresi. Bu güzide ilçemizin hak ettiği yere gelmesi ve yeniden bir çekim merkezi olması için çalışmalarımız aralıksız sürecek. Hem Büyükşehir hem de ASKİ olarak alt ve üst yapıda sorunsuz, güçlü, modern ve güzel bir Kuşadası için çalışıyoruz." dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Özlem Çerçioğlu Davutlar Kuşadası Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title