Haberler

Askerlere Gerektiğinde Ara Öğün de Verilecek

Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) Askeri Kurumlarda, Yeterli ve Dengeli Beslenmeyi Sağlayacak En Az 3 Öğünlük, Gerektiğinde de Ara Öğünleri İçeren Günlük Yemek Çizelgesi Hazırlanacak.

Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) askeri kurumlarda, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak en az 3 öğünlük, gerektiğinde de ara öğünleri içeren günlük yemek çizelgesi hazırlanacak.

TBMM Milli Savunma Komisyonu, askerlerin beslenmesi konusunda uygulamalarda karşılaşılan güçlüklerin giderilerek günün koşullarına uyarlanmasını, askerlerin dengeli ve yeterli beslenmesini öngören Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Besleme Kanunu Tasarısını benimsedi.

Tasarı üzerinde hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TSK'daki besleme işlemlerinin bir çok kanuna göre yapılmakla birlikte bu konudaki en önemli yasal dayanağın 1914 tarihli Askeri Tayinat ve Yem Kanunu olduğunu söyledi.

Tasarıyla, TSK'nın yemek hizmetlerinin piyasadan karşılanması imkanı getirildiğini, nöbetçi heyetinin kazana dahil edildiğini ve çeşitli nedenlerle birliğinden ayrı kalan ve başka beslenme imkanı olmayan personele kazandan beslenme imkanı sağlandığını belirten Gönül, ayrıca eski kanunda bulunan ''yem'' ile ilgili hükümlere yeni tasarıda yer verilmediğini ve bu tanım kanundan çıkarılarak, insanlarla hayvanların beslenmesinin birbirinden ayrıldığını bildirdi.

Gönül, er ve erbaşların istihkaklarının yüzde 37 artırıldığını kaydederek, askeri öğrencilerin de istihkaklarında artışa gidildiğini söyledi.

Komisyonda, tasarıdaki ''Cumhuriyet ve zafer bayramlarında, dini bayramların ilk gününde ve yılbaşında, ara öğün kapsamındaki yiyecekleri verebilmek için, günlük yemek bedelinin yüzde 50 fazlasına kadar yemek çizelgesi düzenlenir'' hükmündeki ''dini bayramların ilk günü'' ibaresi tartışmaya neden oldu.

Bakan Gönül, ''ilk günü'' ibaresinin ''her gün'' olarak değiştirilebileceğini söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili İnci Özdemir, Bakan Gönül'e katıldığını belirterek, ''Bunu ilk günle sınırlamayalım, bütün bayrama yayalım'' dedi.

Özdemir'in bu sözlerine karşı çıkan Komisyon Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu, ''Tasarruf yapılması lazım. Zaten yemek bedelinin yüzde 50 fazlasını veriyoruz. Her yerden tasarruf yapalım, oradan da yapalım'' diye konuştu.

Tartışmaların ardından Özdemir'in hazırladığı ve diğer milletvekillerinin de imzaladığı, ''dini bayramların ilk gününde'' ibaresini ''her gününde'' olarak değiştiren önerge, Komisyon Başkanı Kaptanoğlu ve Başkanvekili Çavuşoğlu'nun ret oyuna karşılık kabul edildi.

Daha sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri Besleme Kanunu Tasarısı komisyonca benimsendi.

Komisyon tarafından kabul edilen tasarıya göre, normal çalışma koşullarından daha yoğun beden hareketini içeren görev ve eğitimlerin yapılması için gerekli kaloriyi sağlamak amacıyla günlük yemek bedelinin yüzde 25 artırılmasıyla elde edilen ''güçlendirilmiş yemek bedelinden'' yararlanacak askeri personel şöyle:

''Savaş ve askeri harekatlarda bulunan; deprem, sel, orman yangınları gibi doğal afetlerde arama, kurtarma ve söndürme görevi yapan; terörle yaygın ve yoğun bir şekilde mücadeleye yönelik iç güvenlik harekatıyla görevli; çalışma koşulları gereği yoğun beden hareketini içeren görev ve eğitimleri yapan; TSK spor takımlarından, yoğun beden hareketlerini yapan takımların toplu olarak çalışma kamplarında bulunan birlik personelleri.''

Tasarıyla, uygulama imkanı kalmayan ve aralarında 1914 tarihli Askeri Tayinat ve Yem Kanunu Muvakkati, 1925 tarihli Harita Genel Komutanlığı Kanununun da bulunduğu 18 kanun ve kanun hükmü de yürürlükten kaldırılıyor.

Tasarının gerekçesinde günlük yemek bedeli üst sınırının gerektiğinde aşılabileceğinin belirtilerek, toplumun gelenek ve değer yargıları göz önüne alınarak, özel günlerde yiyeceklerin besin değerlerine bakılmaksızın günün önemine değer katacak çerez, meyve, tatlı, yemek ve diğer ikramlıkların da verilmesinin sağlandığı kaydedildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title