Haberler

Askeri ve Özel Güvenlik Bölgeleri de Yabancılara Satılabilecek

TBMM Genel Kurulu'nda AKP'lilerin, Önergesiyle Gündeme Getirilen ve Askeri Bölgeler ile Özel Güvenlik Bölgelerindeki Mülklerin de Yabancılara Satışı Öngören Düzenlemeye, Adalet Komisyonu'nda Genelkurmay Başkanlığı Müdahale Etti.

TBMM Genel Kurulu'nda geçen hafta AKP'lilerin önergesiyle gündeme getirilen ve askeri bölgeler ile özel güvenlik bölgelerindeki mülklerin de yabancılara satışı öngören düzenlemeye, Adalet Komisyonu'nda Genelkurmay Başkanlığı karşı çıktı. Komisyon çalışmalarına katılan Genelkurmay Başkanlığı temsilcisinin müdahalesi üzerine, AKP'lilerin verdiği önergeyle, askeri yasak bölgeleri ile stratejik bölgelerdeki mal edinimleri Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı'nın iznine bağlanırken, özel güvenlik bölgelerindeki taşınmaz edinimlerinin, taşınmazın bulunduğu il valiliğinin iznine tabi olması kabul edildi. CHP'li İsa Gök, bu özel güvenlik bölgelerinin kapsamına, İstanbul Boğazının önemli bir bölümü ile baraj ve santrallerin de girdiğini söyleyerek tepki gösterirken, CHP'liler bu düzenlemenin de Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini söylediler.

TBMM Adalet Komisyonu, Ahmet İyimaya başkanlığında toplanarak, yabancılara mülk satışını öngören, Tapu Kanunu'nun 2. maddesi yeniden ele aldı.

Genel Kurul'da, geçen hafta görüşmeleri devam ederken, "Yabancılara Mülk Satışını Yeniden Düzenleyen Tapu Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısına verilen önergeyle, Anayasa Mahkemesi'nin, doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununda, yabancı yatırımcıların taşınmaz edinimini düzenleyen maddesini iptal kararı doğrultusunda düzenlemeye gidilmek istenmiş, ancak muhalefet partileri buna karşı çıkmıştı. Bunun üzerine söz konusu düzenlemenin Adalet Komisyonu'nda yeniden görüşülmesi benimsenmişti.

Komisyon toplantısında, askeri alanlardaki mülk satışının sınırını genişleten düzenlemede öngörülen izin yetkisinin valilikten alınarak Milli Savunma Bakanlığı'na verilmesi benimsendi. Özel bölgelerdeki mülk satışının izni ise valilik yetkisine bırakıldı. Askeri alanlarda bulunan mülk satışına valilik izni, Genelkurmay temsilcisi ve muhalefet milletvekillerinin müdahaleleriyle engellendi. AKP milletvekillerinin de destek vermesi üzerine Askeri bölgelerdeki mülklerin yabancılara satışında Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı yetkili olacak.

Yine Genelkurmay Başkanlığı temsilcisinin müdahalesiyle, CHP ile MHP'nin verdiği ortak önergeye AKP'Lilerin de oy vermesiyle, "Türkiye'de taşınmaz rehni tesisinde, hisseleri menkul kıymet borsalarında işlem gören şirketlerin ediniminde ve kanuni miras yoluyla gerçekleşen intikallerde kayıt ve sınırlamalar aranmaz" şeklindeki düzenleme maddeden çıkarıldı.

-SINIRLAMA SADECE TÜRKİYE'DE VAR-

Komisyona Hükümet adına katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yabancılara mülk satışındaki sınırlamanın sadece Türkiye'de uygulandığını belirterek, AB ülkelerinde ise yabancının mülk almak için sadece adres bildirmesinin yeterli olduğunu söyledi. Şimşek, dünyanın her yerinde yabancı yatırımcıların çekilmesi için yarış yapıldığına dikkat çekerek, "Dışarda, Türkiye'de uygulanan sınırlama yok. Esas olan yerli olsun yabancı olsun, şirketlerin önünü açmak. AB müktesebatı açısından yabancılara mülk satışı herkese yapılmalı, bu benim tercihim" dedi. Şimşek, sözleriyle muhalefetin tepkisini çekti.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, bu düzenlemenin Yabancı Yatırımlar Kanunu'nda yapılması gerektiğini savunarak, bu düzenleme yabancılara mülk satışında sınırlamaları kaldırıyor" diye tepki gösterdi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de bu düzenlemenin Tapu Kanunu içerisinde getirilmesine tepki gösterdi. Bakan Şimşek'in, bu yöndeki baskılarını da eleştiren Ünlütepe, "Bu iş yasama işidir. Hükümetin karışmasını yadırgıyorum. Eğer sizi rahatlatacaksa yabancılara topraklarımızı satın" dedi.

MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu ise, Türkiye'yi ilgilendiren her konuda hükümet üyelerinin AB'yi gerekçe göstermelerini eleştirerek, "Sanki yabancılara toprak satmazsak bizi üye yapmayacaklar. Zaten bizi almayacaklar" diye konuştu.

-"GENELKURMAY'IN ÖNERGESİ"-

Bu arada, Genelkurmay yetkilisinin uyarılarıyla hazırlanan önergeler komisyonda benimsendi. Komisyon Başkanı İyimaya'nın AKP ile CHP ve MHP'nin önergelerini oylamaya sunarken, sık sık, "Genelkurmay'ın önerisiyle hazırlanan önerge" ve "Genelkurmay'ın önergesi" ifadelerini kullanması komisyonda tebessümlere yol açtı.(ANKA)

(BK/KEN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title