Haberler

Askeri Uçağın Düşürülmesi

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili olarak, tahriklere kapılmamak ve sağduyulu olmak gerektiğini bildirdi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili olarak, tahriklere kapılmamak ve sağduyulu olmak gerektiğini bildirdi.

Milletvekili Erdoğan, yaptığı açıklamada, bir Türk jetini "sınır ihlali" gerekçesiyle düşüren Suriye'ye karşı daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Yüz yıl önce yaşanan bir oyunun bir benzerinin sahneye konulmaya çalışıldığını dile getiren Erdoğan, "Bu olay karşısında sağduyulu olmamız, tahriklere kapılmadan haklılığımızı haksız duruma düşürmememiz gerekir" dedi.

Erdoğan, Türkiye'ye karşı oynanan oyunların artarak sürdüğünü ifade ederek, vatandaşların da konuya ilişkin sağduyulu olmasını istedi.

Yaşanan olayların Türkiye'yi dünya kamuoyunda haklı duruma getirdiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

" Türkiye'nin daha önceki tepkileri ve tavrı Suriye içerisinde Esed tarafından uygulanan katliamlara karşıydı. Oysa şimdi bize yönelik bir saldırı gerçekleşmiş ve bir jetimiz düşürülmüş, 2 pilotumuz halen kayıptır. Dünya kamuoyunda Türkiye haklı durumdadır ve bu haklılığımızı uluslararası hukukla avantaja döndürmeye çalışacağız. Ancak olay biraz dikkatlice incelendiğinde bu olayın 100 yıl önce yine bu coğrafyalar üzerinde yaşanan acı olayların tekrarı olduğu gözlenecektir."

Milletvekili Erdoğan, Türkiye üzerinde oynanan oyunların bir parçası ve devamı olan bu olayın örtbas edilmesine izin verilmeden uluslararası hukukla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'yi ve Türk kamuoyunu Suriye'ye, Suriye'yi Türkiye'ye karşı kışkırtarak savaş ortamı oluşturmaya çalışanların temel amacının Türkiye'nin Ortadoğu'daki gücünü ve liderliğini kırmak olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yüzlerce yıl oynanan oyunların bir benzeri olan bu oyuna gelmeyeceğiz. Kamuoyumuz bilmelidir ki, Türkiye güçlü bir devlettir ve Türkiye isterse Suriye'yi 24 saat içerisinde yerle bir edebilecek güce sahiptir. Tahriklere gelmeden olayı uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözmek ve farklı noktalara gitmesini önlemek zorundayız. Bu konuda Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletin ileri gelenleri de böyle düşünmektedir.

Eğer yapılana karşılık verilmesi gerekseydi, olay anında Türk jetleri Suriye'ye girerek Esed'i yaşadığı yerde yerle bir ederdi. Ama bu uluslararası hukuka sığmaz, haklı ve mağdur Türkiye'yi haksız hale getirir. Birleşmiş Milletler ve NATO'yu bu konuda görev yapmaya davetle ilgili girişimlerimiz sürmektedir. Vatandaşlarımızın ve Türk kamuoyunun bu olaylar karşısında sağduyulu olması gerekir."

Erdoğan, konuya ilişkin gerekli incelemelerin yapıldığını ve elde edilecek sonuçlar doğrultusunda ülke olarak hareket edileceğini, Suriye'nin hak ettiği cezayı bulacağını ifade etti.

Suriye'de yaşanan iç olayların her geçen gün daha da kötüye gittiğine dikkat çeken Erdoğan, bu olayın çok iyi irdelenmesi gerektiğini belirterek, "Esed bu olaydan nemalanarak yandaşlarına moral vermeye çalışırken kendisini destekleyen ve Türkiye üzerinde oyun oynamaya çalışan yandaşı ülkelere de 'Türkiye beni taciz ediyordu vurdum, beni koruyun' mesajı vermek istiyor olabilir. Yapılanları ve olayların akış çizgisini iyi değerlendirmek zorundayız" düşüncelerini dile getirdi.

Erdoğan, düşürülen uçağın silahsız bir uçak olduğunu ve doğu Akdeniz bölgesiyle ilgili test uçuşları yaptığını aktardı. Uçağın silahsız olduğunu Suriye'nin de bildiğini, bu olayın bir komplo olduğunu bildiren Erdoğan, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bu olay bir komplodur ve bu olaydan nemalanmak isteyenlerin sayısı çok fazladır. Türkiye bu olayda tamamen sağduyulu davranacak ve Ortadoğu'nun kan gölüne dönmesine izin vermeyecektir. Dünya kamuoyunda haklı olan bu davamızın NATO, BM ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözümü için gereğini yapacağız."

Muhabir: Sevil Çelik

Yayıncı: Hasan Özkal - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Erdoğan Türkiye Suriye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title