Haberler

Askeri Okullara Öğrenci Alımları Başladı

Türk Silahlı Kuvvetlerine Bağlı Kara, Deniz ve Hava Harp Okullarına Başvurular Devam Ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Kara, Deniz ve Hava Harp okullarına başvurular devam ediyor.

Kara Harp Okulu'na başvurular 28 Nisan-6 Haziran arasında “http://www.kho.edu.tr” internet adresinden yapılacak. ÖSS sınavıyla 2004 yılından beri sadece kız öğrenci alınan Kara Harp Okuluna (KHO), bu yıl erkek adaylar da başvurabilecek. Kara Harp Okulunun erkek öğrenci ihtiyacı, son 4 yıldır sadece askeri liselerden karşılanıyordu.

ÖSS sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra KHO'ya ön kayıt işlemini yapan adaylar arasından ÖSS-SAY-2 Ham Puan türünden Kara Kuvvetleri Komutanlığınca tespit edilecek baraj puanı aşan adaylar belirlenerek, 21-27 Temmuz tarihleri arasında KHO ikinci seçim aşamalarına çağrılacak.

İkinci seçim aşaması sınavlarına davet edilen adaylara 28 Temmuz-3 Ağustos arasında sırasıyla ön sağlık, bedeni yeterlilik ve mülakat sınavı yapılacak. Sınavlarda başarılı olan adaylar, 30 Temmuz-15 Ağustos arasında sağlık muayenesinden geçirilecek. Asil ve yedek adayların 8-17 Ağustos arasında belirlenmesinin ardından kesin kayıtlar 18-24 Ağustos arasında yapılacak. Yedek adaylar da 25-31 Ağustos arasında kesin kayıt yaptırabilecek.

Kara Harp Okuluna başvuracak adaylarda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,kendisinin, annesinin, babasının, kardeşlerinin ve velisinin; tutum ve davranışları ile yasa dışı, siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü, ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya karışmamış olması, toplumca tasvip edilmeyen ve uygun görülmeyen kazanç yollarında çalışmamış ve halen çalışmamakta olması, TSK'nın manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş, askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak fiil ve hareketlerde bulunmamış olması, devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, cürüm tasnii, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın veya erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabii mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç olmak üzere kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından birinden mahkumiyetinin bulunmaması şartları aranacak.

Adayların ayrıca, yapılacak arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması sonucunda askeri öğrenci olmayı engelleyen hallerinin bulunmaması, taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş, hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adli sicilden çıkartılmış olsa bile, bir cürümden hükümlü bulunmamak veya soruşturma altında olmamak, nişanlı, evli, dul, hamile, çocuklu olmamak veya herhangi bir erkekle/bayanla nikahsız olarak birlikte yaşamamak, bir askeri okuldan çıkmış veya çıkarılmış olmamak; sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak ve okula karşı uygun nitelikte sorumlu bir veli göstermek şartları da taşıması gerekecek.

HANGİ OKULLARIN MEZUNLARI BAŞVURABİLECEK

Kara Harp Okulu'nda okumak isteyen öğrencilerin, “devam mecburiyeti olan, herhangi bir meslek veya mesleğe yönelik olmayan” okul türlerinden, Anadolu Lisesi (yabancı dille öğretim yapan resmi liseler), Fen Lisesi, Lise (resmi ve gündüz öğretim yapan liseler), Lise, Özel Lise, (yabancı dil ağırlıklı program uygulayan liseler), Özel Fen Lisesi, Özel Lise, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Lise Programı, Lise Programı (yabancı dil ağırlıklı), Anadolu Öğretmen Liseleri ve Öğretmen Lisesinin fen bilimleri alanından mezun olmaları gerekiyor.

Adayların, öğrenim gördükleri/görmekte oldukları liselerden, 2006 ve 2007 yılları herhangi bir dönemi ile 2008 yılı Haziran döneminde ara sınıflarda sınıfta kalmadan doğrudan mezun olmaları (Öğretmenler kurulu kararı, not yükseltme sınavı vb. geçenler başvuruda bulunamaz), öğreniminin herhangi bir safhasında meslek veya mesleğe yönelik okullarda okumamış olmaları, 2008 yılı Üniversite Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) katılmış ve sayısal ağırlıklı (ÖSS SAY–2) olarak, Orta Öğretim Başarı Puanı (OÖBP) dahil edilmemiş, Kara Kuvvetleri Komutanlığınca belirlenecek olan asgari puanı almış olmaları gerekiyor.

Ayrıca, yurt dışındaki okul mezunlarının, bu okulların bir mesleğe yönelik olmadığını, lise ve dengi okullarıyla denkliğini belirten, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış belgeyi 6 Hazirana kadar KHO Kayıt-Kabul Komisyon Başkanlığı (06654) Bakanlıklar/Ankara adresine şahsen getirmeleri ya da posta yolu ile göndermeleri gerekecek. Yurt dışındaki okullardan mezun olan adaylar ayrıca internet üzerinden başvuru (ön kayıt) yaptırmayacaklar.

KARA KUVVETLERİNİN DİĞER TEMİN FAALİYETLERİ

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Astsubay Meslek Yüksek Okulu, GATA Sağlık Astsubay Meslek Yüksek Okulu ve Silahlı Kuvvetler Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrenci teminleri de 28 Nisan-6 Haziran arasında “www.kkk.tsk.mil.tr” adresi üzerinden yapılacak.

Seçmelere katılacak adaylar 28 Temmuz-1 Ağustos arasında internet adresinde yayımlanacak. Ön sağlık, bedeni yetenek, mülakat ve sağlık muayenesi 5–22 Ağustos arasında yapılacak. Asil ve yedek adaylar 25–29 Ağustosta ilan edilecek. Asil adayların kesin kayıtları 1–5 Eylülde, yedek adayların kesin kayıtları ise 8–19 Eylülde yapılacak. Adaylar, 1–28 Eylülde intibak eğitimine alınacak.

DENİZ VE HAVA HARP OKULLARINA BAŞVURULAR

Deniz Harp Okuluna ön kayıtlar da 30 Mayısta sona eriyor. Başvurular, şahsen, posta veya internet yoluyla yapılacak. İkinci seçim aşamalarına çağrı belgeleri de 21-25 Temmuz arasında adaylara gönderilecek. İkinci seçim aşamaları 28 Temmuz-1 Ağustos arasında gerçekleştirilecek. İkinci seçim aşama sonuçları, 11 Ağustos 2008 tarihinde açıklanacak. 28 Temmuz-26 Eylül arasında sağlık muayenesinden geçirilecek adaylardan asiller 18-22 Ağustos, yedekler ise 25 Ağustos-26 Eylül arasında kesin kayıt işlemlerini tamamlayacak. Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu'na başvurular da aynı takvim çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Hava Harp Okulunda öğrenim görmek isteyen adaylar ise 2008-ÖSYS Aday Bilgi Formu'nun 24. bölümünde “Girmek İstediği Askeri Okullar” alanında “Hava Harp Okulu” seçeneğini işaretleyecekler. Aday başvuruları, “http://www.ikdm.hho.edu.tr/hhoint1/Aday_Giris.htm” adresinden 30 Mayıs 2008 tarihine kadar yapılabilecek. Hava Harp Okulu baraj puanı ise ÖSS sonuçları açıklandıktan sonra belirlenecek. Hava Harp Okuluna yerleştirme, ÖSS Sayısal-2 puanına göre yapılacak.

Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu da 28 Nisan-6 Haziran tarihleri arasında öğrenci alacak. Başvurular, “www.tsk.mil.tr” adresinden internet ortamında yapılacak. Öğrenci seçiminde ÖSS 2008 puanı dikkate alınacak. Seçme sınavları 26 Temmuz-3 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.

BURSA IŞIKLAR ASKERİ LİSESİ, “HAVA LİSESİ” OLUYOR

Bu arada, Bursa'daki Işıklar Askeri Lisesi de 1 Temmuz 2008'den itibaren Hava Kuvvetleri'ne devredilecek.

Okul, 2008-2009 öğretim yılında Işıklar Hava Lisesi olarak eğitim öğretime devam edecek. Hava Kuvvetleri adına diğer askeri liselerde okuyan öğrenciler de öğrenimlerini Işıklar'da sürdürecek. Bu yıl ALS'de başarılı olup Hava Kuvvetleri'ni tercih edecek olan adaylar, Işıklar Hava Lisesi'nde eğitim-öğretime başlayacak.

1844 yılında kurulan okul mezunlarından bugüne kadar 10 Genelkurmay Başkanı çıktı. Okuldan mezun olan Genelkurmay Başkanları arasında Orgeneral Cemal Tural, Orgeneral Nurettin Ersin ve Orgeneral Necdet Uruğ'un yanı sıra Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile Orgeneral Hilmi Özkök de yer aldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title