Haberler

Aşkabad: Türkmenistan'da Halı Bayramı

Türkmenistan'da her yıl Mayıs ayının son pazar günü kutlanan 'Milli Halı Bayramı' etkinliklerinde Türkmen kızları, dokudukları halılarını, dereceye girebilmek için sergiledi.

Türkmenistan'da her yıl Mayıs ayının son pazar günü kutlanan 'Milli Halı Bayramı' etkinliklerinde Türkmen kızları, dokudukları halılarını, dereceye girebilmek için sergiledi.

Başkent Aşkabad'da düzenlenen etkinliklere bakanlar, milletvekilleri ve çok sayıda kişi katıldı. Türkmen kızları, dokudukları elemeği göz nuru halılarını, dereceye girebilmek için sergiledi. Dereceye girenlere ödülleri, Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı adına Meclis Başkanı Övezgeldi Ataye tarafından verildi. Daha sonra Türkmenistanlı halk dans grupları, halı dokuyan kızları anlatan danslarını sundu. Halılarını adeta kutsal kabul eden Türkmenler, elle dokunmuş dünyanın en büyük 3 halısına sahip. Her biri yaklaşık 1 ton ağırlığında olan bu halılar Guinness rekorlar kitabına girmiş. Yeni doğan çocuklara ilk adımlarını halı üzerinde attıran Türkmenler, yeni gelinleri ve cenazelerini de halı üzerinde taşıyor. Türkmenistan'da her evde ve her kızın çeyizinde mutlaka kendi dokudukları halılar bulunuyor. Bir halıya bakarak, o evde yaşayan ailenin hangi Türkmen boyundan olduğu bilinebiliyor. Teke Türkmen halısında yer alan 2 el büyüklüğündeki motif 4'e ve 6'ya bölünüyor. 4 bölüm mevsimleri anlatırken, 6 bölüm ise Oğuzhan'ın 6 oğlunu anlatıyor. Her 6 bölümde bulunan 3'er tırnak ise Oğuzhan'ın torunlarını ifade ediyor. Teke halı motifinin kenarları ise yay şeklinde ve ortasında ok şekli bulunuyor. Bu motifler ise Oğuz nesli olan Türkmenler'in kahramanlığını ve yiğitliğini anlatıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title