Haberler

Aşırı Soğuk ve Kirli Hava Doğu'da Hastalıkları Artırdı

Erzurum'da Aşırı Soğuk ve Kirli Hava Nedeniyle Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Hasta Vatandaşlarla Doldu.

Erzurum'da aşırı soğuk ve kirli hava nedeniyle Göğüs Hastalıkları Hastanesi, hasta vatandaşlarla doldu.

Erzurum Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ayhan Yiğit, evlerde sıcaklığın 20 derecenin üzerine çıktığını, dışarıdaki hava sıcaklığının da eksi 30'larda olduğunu anlattı. Dr. Yiğit, "Evinden dışarı çıkan bir kişi, aniden 20 derece ile eksi 30 derece arasındaki 50 derecelik sıcaklık farkına maruz kalıyor. Bu fark, kişi nefes aldığında, solunum yollarındaki hücreleri adeta şok ediyor" dedi.

Dr. Yiğit, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki insanlarda bu şoka maruz kalan hücrelerin fonksiyonlarını yitirmesi nedeniyle de solunum yolu hastalıklarının ortaya çıktığını bildirdi.

Dr. Ayhan Yiğit, hava kirliliği ve soğuk havanın sonucu olarak solunum yolu hastalıklarında önemli oranda artış yaşandığını ifade ederek, hastanenin bölge hastanesi konumunda olduğunu ve bölgede artan solunum yolu hastalıklarının önemli nedenlerinden birinin de aşırı ısı farkına maruz kalınması olduğunu belirtti.

Dr. Ayhan Yiğit, şunları söyledi:

"Hücreler, nemlendirme, ısıtma, zararlı mikroorganizmaları süzme gibi fonksiyonlarını yitiriyor. Sonra normalde hastalıklara neden olmayan mikroorganizmalar bile gücünü yitirmiş bu hücrelere yerleşerek, solunum yolu hastalıklarına neden oluyor. Yaşanılan ısı farkı, sobayla ısıtılan evlerde, ısıtılan oda ile ısıtılmayan oda arasında bile yaşanıyor".

Dr. Yiğit, bu durumun, gribal enfeksiyon, sinüzit, faranjit, zatürree gibi hastalıklara yol açabildiğini de ifade etti.

Yiğit, solunum yolu hücrelerini, aşırı ısı farkından koruyabilmek için burundan nefes alınmasının yararlı olacağını söyledi. Ağızdan alınan nefesin direkt olarak hücrelerle temas ettiğini ve hücreleri ısı farkına daha fazla maruz bıraktığını anlatan Yiğit, ancak burundan nefes alındığı taktirde, havanın solunum yoluna gelinceye kadar bir miktar ısınacağını ve zararlı maddelerin bir bölümünün de burada arınacağını kaydetti. Dr. Yiğit ayrıca bu tür durumlarda kaşkol kullanmanın da soğuk havanın şiddetini

azaltacağını belirtti.

(AA-İRT-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title