Haberler

Âşıklar; Avrupa'da Atışacak

Güncelleme:

'Âşıklar Yarışması' geçen yıl ilk defa İnegöl Erzurumlular Derneği organizasyonu ve Kültür Bakanlığı desteği ile Bursa'nın İnegöl ilçesinde yapıldı.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yapılmakta olan 'Âşıklar Yarışması' geçen yıl ilk defa İnegöl Erzurumlular Derneği organizasyonu ve Kültür Bakanlığı desteği ile Bursa'nın İnegöl ilçesinde yapıldı.

Âşıklık geleneğinin bir kültür şehri olan İnegöl'e taşınmasını sağlayan Erzurumlular Dernek Başkanı Hüseyin Döngel 'Bizler Anadolu'nun en eski kültürü olan 'Âşıklık Geleneğini' yaşatma görevini sadece ülke içerisinde değil evrensel anlayışla uluslar arası platforma taşımak arzusundayız. Uygulamayı planladığımız projemizle kültürel dokularını yaşatmak için mücadele vermekte olan gurbetçilerimizle güzel kültürümüzü buluşturmayı hedefliyoruz. Kültür Bakanlığımızın da katkılarıyla 2013 Nisan ayında 'Köln Erzurum Kültür ve Dayanışma Derneği' ortaklığı ile düzenlemeyi planladığımız 'Halk Oyunları Gösterisi ve Âşıklar Atışması' organizasyonu çerçevesinde bünyemizdeki 4 âşık ile 1 folklor ekibimiz Almanya'nın dört ayrı şehrinde bir hafta süresince Âşıklar Atışmaları düzenleneceğiz.

Ayrıca folklor ekibimiz gösterilerini sunacaktır" diyen Başkan Hüseyin Döngel,"Geçtiğimiz günlerde Ankara'ya Meclise yaptığımız ziyarette Projemiz ile ilgili bilgi verdiğimiz AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ile Bedrettin Yıldırım bey, Erzurumlular Derneği bünyesinde yürütülecek olan 'Âşıklar Avrupa'da Atışıyor' kültür projesini sonuna kadar destekleyeceklerini ifade ettiler" şeklinde sözlerini sürdüren Dernek Başkanı Hüseyin Döngel," Bu bir Türk Kültür Elçiliğidir; Doğal akışı içinde yaşayan çeşitli kültürlerin birbirleriyle etkileşim içinde bulunmaları kaçınılmazdır. Çünkü hiçbir kültür ürettiği değerler açısından tek başına gelişme için yeterli bir düzeyde değildir. Dolayısıyla dernekçilik mantığında Türk kültür geleneğini ve değerlerimizi korumak, bunları yaşatmak kültür derneklerinin temel görevidir. Erzurumlular Derneğinin düzenleyeceği bu program sayesinde, yüz yılardır bir kültür aktarım aracı olan 'Âşıklık Geleneği' Avrupa'da yaşayan yeni nesil gurbetçi gençlerimize ve vatandaşlarımıza' ulaştırılmış olacaktır.

Ayrıca ülke içerisinde dernekçilik faaliyetlerimizi icra ederken aynı zamanda yurt dışındaki gurbetçi derneklerimizin kültürümüzü yaşatma mücadelelerine destek vermeye çalışıyoruz" şeklinde sözlerini kaydeden Erzurumlular Derneği Başkanı Hüseyin Döngel, 6 Şubat 2013 tarihinde Kültür Bakanlığına yapılan ziyaretin gayet verimli geçtiğini belirterek, "projemize olan desteklerinden dolayı Kültür Bakanlığı yetkililerine, Değerli vekillerimiz Hüseyin Şahin ile Bedrettin Yıldırım'a, Bursa İl Kültür Müdürlüğüne, İnegöl İlçe Kültür Müdürlüğüne ayrıca projemizin oluşumunda ve yazılımında emeği geçen Serap Alicik hocamıza da teşekkür ediyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kültür Bakanlığı İnegöl Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title