Haberler

Âşık Veysel vefatının 42. Yılında Anılacak

Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden Âşık Veysel'i ölümünün 42. yıl dönümünde anacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, Türk Müziği'ne emek veren sanatçılarımızı hatırlamaya devam ediyor. İBB Kültür Müdürlüğü, 1973 yılında kaybettiğimiz âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden halk ozanı Âşık Veysel'i, ölümünün 42. yıl dönümünde İBB Kent Orkestrası Müdürlüğü'ne bağlı Türk Halk Müziği Topluluğu'nun vereceği konserle anacak.

"Âşık Veysel'i Anma Programı", 21 Mart Cumartesi günü İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 20.00'de başlayacak. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan konserde Âşık Veysel'in eserlerinden seçkiler sunulacak.

Türkü deyince akla ilk gelen halk ozanı olan ve 'Uzun İnce Bir Yoldayım', 'Dostlar Beni Hatırlasın', 'Kara Toprak' gibi eserleri ile Türk halkının gönlünde taht kuran Âşık Veysel, unutulmaz bir gece ile yâd edilecek.

20. yüzyıl âşıklık geleneğinin önemli temsilcisi

Duygu ve düşüncelerini saz çalarak dile getiren Âşık Veysel, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan Köyü'nde dünyaya geldi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı gözlerini kaybetti. Babasının kendisine oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan Âşık Veysel, daha sonra Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söyledi. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Veysel şiirlerinde; yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dünyanın geçiciliği, ölüm, sevgi gibi temaları işledi. Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı da yaptı. 20. yüzyıl âşıklık geleneğinin büyük temsilcilerinden Âşık Veysel'in deyişleri 1970'li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler tarafından düzenlendi. Şiirleri; 'Deyişler' (1944), 'Sazımdan Sesler' (1950), 'Dostlar Beni Hatırlasın' (1970) isimli kitaplarda toplandı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat eden Âşık Veysel'in eserleri, 'Bütün Şiirleri' (1984) adlı kitapta tekrar yayınlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 21 Mart Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title