Haberler

    Asgari Ücretteki Değişimler Çalışan ve İşvereni Nasıl Etkileyecek?

    Son dönemde özellikle asgari ücretlinin vergi kesintisinden kaynaklanan durumlar sebebiyle maaşının da belli kesintiler oluşuyordu.

    Son dönemde özellikle asgari ücretlinin vergi kesintisinden kaynaklanan durumlar sebebiyle maaşının da belli kesintiler oluşuyordu. Ortaya çıkan sorulardan bir tanesi asgari ücretlinin oluşan kesintisinin telafi edilip edilemeyeceğiydi.

    Diğer yandan sorulardan bir tanesi de oluşan bu kesintinin işverene nasıl yansıyacağı ya da bu kesintiyi işverenim mi devletin mi karşılayacağı konusuydu bu yazımızda da özellikle asgari ücretlinin gelirinde vergiden dolayı oluşan değişimin nasıl düzenleneceği aynı zamanda bu değişimin işverene yansıtıp yansıtılmaya  yansıtılmayacağı konusunda bilgilendirme yapmak istedik detaylar için yazımızı inceleyebilirsiniz.

    Asgari Ücretteki Düzenleme Neleri Getiriyor?

    Mevcut asgari ücret seviyesi yılın son aylarında Asgari ücretlilerin bir üst vergi dilimine girmelerine yol açıyor ve yeni vergi dilimi söz konusu kişilerin ellerine geçen para da kayıp yaşamalarına sebep oluyor. Meclis gündemindeki torba kanun asgari ücretteki bu kaybı önlemeye yönelik düzenleme getiriyor.

    Torba kanunun bununla birlikte mesleki yeterlilik belgesi almak için gerekli sınav ücretine işsizlik ödeneğine ödenme gününe ve şehit yakınlarına sağlanan istihdam hakkının genişletilmesi konusunda da düzenlemeler getirmesi bekleniyor.

    Asgari Ücrette Vergi Dilimi

    Asgari Ücret konusunda baktığımızda ise bugüne kadar asgari ücret bedeli bir sınırını altında olduğu için asgari ücrette üst vergi dilimine girme  durumu söz konusu olmuyordu. Asgari ücretin artması asgari ücretlerinde yüksek vergi dilimine girmelerine neden oldu. Eylül ayından itibaren yapılmaya başlanan Ek kesinti Asgari ücretin netinin  1404 TL nin altına düşmesine yol açtı. Yıllık geliri 13000 TL nin üstünde olan kişiler yüzde 15'lik vergi dilimini kapsamından çıkarak yüzde 20 lik dilime girdiler Asgari ücretli Eylül ayı ile birlikte yüzde 20 üzerinden vergilendirmeye başlandı. Net rakam azalınca eksikliğin giderilmesi ve Asgari ücretin net 1404 TL'ye  ulaşması için yeni bir düzenleme  hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

    Asgari Geçim İndirim Ayarlaması İşveren için Ek Bir Maliyet Oluşturacak mı?

    Düzenleme ile Eylül Ekim Kasım ve Aralık aylarında 1404 TL nin altında ücret alan bekar Asgari ücretli lerin kayıtları asgari geçim indirimine ilave edilerek telafi edilecek.  ücret telafisi sadece bekar asgari ücretleri kapsayacak ve ücretin 1404 TL nin altına inen kısmı telafi edilmiş olacak.  Bunun dışında asgari ücretlilerde Eylül Ekim Kasım ve Aralık aylarında vergi dilimi sebebiyle yaşanan kayıplar telafi edilmeyecek çalışanların ücretleri telafi edilmesi Kanununun ilgili maddesinin yürürlük tarihi olan 1 eylül 2017 tarihinden itibaren bu kişilerden fazla  tahsil edilen asgari geçim  indirimlerinin hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle gerçekleştirilecek. Eylül Ekim Kasım Aralık için ödenen ek asgari geçim indirme normal hesaplanan asgari geçim indirimine dahil edilecek eklenen tutar gelir vergisinden düşürülerek fark kapatılacak. Yani işveren açısından da ek bir maliyet söz konusu değil.

    Yapılan ek vergi kesintisinin bir kısmı veya tamamı asgari geçim indirimine  eklenerek ücretin 1404 TL sınırında tutulması sağlanacak yıl boyunca asgari ücretlinin eline 1404 TL nin altında bir ücret geçmemiş olacak.

    Kaynak: Kucukisletmeler.com / Ekonomi

    Eylül Ekonomi Haberler

    title