Haberler

Asbestli 'Otapan' Gemisinin Türkiye'ye Gönderilme İzni İptal Edildi

Türkiye'ye Getirilmesi Planlanan, Ancak İçerdiği Asbest Miktarındaki Çelişkili Raporlar Nedeniyle Tartışmalara Yol Açan 'Otapan' Adlı Gemiyle İlgili, Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi ve Greenpeace'in, İhraç İzninin İptali İçin Açtığı Dava Sonuçlandı. Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin, Otapan Gemisinin Türkiye'ye İhraç Edilmesi İznini İptal Ettiği Kaydedildi.

TÜRKİYE'ye getirilmesi planlanan, ancak içerdiği asbest miktarındaki çelişkili raporlar nedeniyle tartışmalara yol açan 'Otapan' adlı gemiyle ilgili, Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi ve Greenpeace'in, ihraç izninin iptali için açtığı dava sonuçlandı. Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin, Otapan gemisinin Türkiye'ye ihraç edilmesi iznini iptal ettiği kaydedildi.

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi Dönem Sözcüsü Ertuğrul Barka tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''Geçtiğimiz yaz sökülmek üzere Türkiye'ye getirildikten sonra sivil toplum örgütlerinin tepkilerinin ardından Çevre ve Orman Bakanlığı'nın devreye girmesiyle Hollanda'ya geri gönderilen asbest yüklü zehirli Otapan gemisi için bir karar da Hollanda yargısından çıktı. Hollanda Çevre Bakanlığı tarafından verilen ihraç izninin iptali için, Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi ve Greenpeace'in Hollanda'da açtığı davayı dünkü otumurunda karara bağlayan Hollanda Yüksek Mahkemesi, Otapan'ın ihraç iznini iptal etti. Mahkeme kararında, Hollanda Çevre Bakanlığı'nın gemideki tehlikeli atık miktarını doğru şekilde tespit etmemesini iptal gerekçelerinden biri olarak gösterdi. Diğer önemli gerekçe ise, Otapan'ın sökülmek üzere gönderildiği İzmir Aliağa Gemi Söküm Tesislerindeki standartların çevre ve insan sağlığına zarar vermeden söküm işleminin yapılmasını sağlayamayacağı olarak belirtildi. Küresel çevre sorunlarına, küresel mücadeleyle çözüm getirmek amacıyla yola çıkan İzmir merkezli Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi, Hollanda'ya taşıdığı mücadeleyi Hollanda Çevre Bakanlığı'na karşı kazandığı hukuki zaferle teyit etmiş oldu.

Otapan'ın kamuoyunun gündemine gelen tek bir örnek olmasına rağmen, Türkiye'ye gönderilen asbest ve birçok diğer tehlikeli atık içeren gemilerin rutin olarak sökümüne Aliağa'da devam edildiğini vurgulayan Barka, ''Kamuoyu tepkisi nedeniyle Otapan için önlem alan Çevre ve Orman Bakanlığı geminin gönderilmesinden sonra, gemi sökümü tesislerinin çevre ve insan sağlığına verdiği zararları önlemek için hala gözle görülür bir adım atılmış değildir'' dedi. Ayrıca, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin, gemi sökümüne ilişkin bakanlığın çevresel politikalarını bir an önce kamuoyuna açıklaması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title