Haberler

Arü Kültür Mirasına Işık Tutuyor

Ardahan Arkeolojik Yüzey Araştırmalarının 4. Sezonu, geçtiğimiz Ağustos ve Eylül ayı içerisinde: Ardahan merkez ve ilçelerinde Ardahan Üniversitesi (ARÜ), İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi ve Kars Müzesi Uzmanı Bilal Yetim'in gözetiminde ve ARÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sami Patacı'nın başkanlığındaki araştırma ekibi, Ardahan'da kayıt altına alınan arkeolojik kültür varlıklarına yenilerini ekledi. Araştırma ekibi, kayıt altına alınan savunma yapılarının sayısının 55'den 59'a yükselmesini sağladı. ARÜ'lü akademisyenler tarafından buluntular arasına yeni eklenen, üç Eskiçağ kalesi ve bir gözetleme kulesi ile Ardahan'ın bölgedeki "Kaleler ve Kuleler Kenti" unvanı iyice pekiştirildi. ARÜ, Arkeoloji Bölümü öncülüğünde gerçekleştirilen ve Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından desteklenen, dört sezonluk araştırma sonuçlarına göre, savunma yapılarının büyük bir kısmının, sanılanın aksine Urartu Krallığı'nca değil, bölgede hüküm süren yerel güçler tarafından Urartu tehdidine karşı inşa edilmiş olabileceği belirtildi. Ayrıca, Yrd. Doç. Dr. Patacı, Ardahan'ın çok sayıda arkeolojik kültür varlığına sahip olduğunu ve gerekli çalışmaların gerçekleştirilmesi halinde arkeoloji turizmi ve potansiyelinin de önemli ölçüde artabileceğine dikkat çekti.

ARÜ'lü akademisyen Yrd. Doç. Dr. Sami Patacı'nın başkanlığındaki ekipde: ARÜ'lü akademisyenler sanat tarihi bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Oral Patacı, arkeoloji bölümü Araş. Gör. İsaf Bozoğlu; Ege Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Sinan Altun ve Arkeolog Barış Mirzanlı görev aldı. Ayrıca diğer araştırma sezonlarından farklı olarak, ARÜ Arkeoloji Bölümü öğrencileri gönüllü olarak, hem Ardahan'ın kültür varlıklarının belgelenmesine yardımcı oldular. Hem de derslerde öğrendikleri teorik bilgileri sahada tatbik etmiş oldular. - ARDAHAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ardahan Eylül Kars Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title