Haberler

Artvinli İşadamları, Ekonomik Sıkıntılara Çözüm Önerileri Sundu

Artvinli Sanayici İş Adamları Yönetici ve Serbest Meslek Mensupları Derneği'nin (Arsiyad) Geçen Hafta Yapılan Genel Kurulunda Göreve Gelen Yeni Yönetim Kurulu Üyeleri, Yaşanan Ekonomik Sorunlara Çözüm Önerisi Sundu.

Artvinli Sanayici İş Adamları Yönetici ve Serbest Meslek Mensupları Derneği'nin (ARSİYAD) geçen hafta yapılan genel kurulunda göreve gelen yeni yönetim kurulu üyeleri, yaşanan ekonomik sorunlara çözüm önerisi sundu.

Almira Otel'de düzenlenen toplantıda ARSİYAD Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Celal Manasoğlu ve yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu. Çeşitli sektörlerin sıkıntılarına değinilen toplantıda konuşan Manasoğlu, "Türkiye ekonomisi uzunca bir süredir tüm dünya ülkelerinde görülen küresel krizin etkisinde kalarak önemli ölçüde yara almış ve her sektör, alınan bu yaradan etkilenmiştir. Bazı fabrikalar üretim yönünden düşüş yaşamakta, başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar karşısında işverenler güç duruma düştü. Türk ekonomisin lokomotifi olan sektörleri, tekstil, inşaat, tarım ve mobilya sektörlerinde yaşanılan olumsuz gelişmelerden etkilenmemek için her türlü çözüm yolunu sunmak bizim en temel vazifemizdir. Yeni dönemde temel hedefimiz ekonomik yönden kalkınmaya öncelik vermektir" dedi.

İnşaat sektöründe 2007 yılı ortalarından itibaren başlayan daralmanın giderek arttığını, 2002 yılında ise canlanma ve toparlanma sürecine giren sektörün, bunu uzun süre devam ettiremediğini ifade eden Manasoğlu, "1970'li yıllarda atağa geçen tekstil sektörü, meydana getirdiği istihdam ve katma değer ile 2004 yılına kadar parlak bir şekilde işlevselliğini sürdürmüştür. Doğu ülkelerine uygulanan kotaların kaldırılmasıyla sorunların tartışılıp çözüme kavuşturulmaması bir çok firmanın kapanmasına sebep olmuştur. Yatırım yetersizliği, marka, moda ve tasarım konusundaki yetersizlik, girdi maliyetlerinin yüksek olması başlıca tekstil sektörünün sorunlarıdır. Türkiye'de firmaların yüzde 93.7'si KOBİ'dir ve bunun da yüzde 33.4'ü mobilya sektöründedir. Yaklaşık 1.5 milyon kişi bu sektörde istihdam edilmektedir. Mevcut işçilik maliyetinin yüksek olması, uygulanan döviz politikaları, ithal ürünlerin iç pazarı büyük ölçüde zayıflatması ve uygulanan yanlış politikalar sektörün zayıflamasına sebep oldu. Sıkıntılı olan bir diğer sektörümüz tarım sektörüdür. Küresel ısınma ve gıda sıkıntısı tarımı önemli ölçüde etkilemektedir. Bursa, tarım ile sanayinin çok iyi uyum sağladığı bir şehir. Tarım bu ülkenin aş ve iş konusudur" diye konuştu.

"SEKTÖRLERİN SIKINTILARINA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ" Sektörlerdeki sorunlara çözüm önerileri de getiren Başkan Manasoğlu, "Hem kayıt dışı satışları, hem de kayıt dışı istihdamı azaltmak, içerideki ve dışarıdaki haksız rekabeti önlemek için vergi yükünün hafifletilmesi, sektörde kullanılan enerji fiyatlarının yeniden düzenlenmesi, sektör için gerekli kredi ve teşviklerin sağlanması gerekir. Meslek Yüksek Okulu mezunu olmayan kişilere, işyeri açma ruhsatının verilmemesi ve en az 5 kişi çalıştırma zorunluluğunun getirilmesi, TSE ve benzeri belgelerin işletmelerde uygulama zorunluluğunun getirilmesi, firmalara sağlanacak desteklerin artırılması temel hedef olmalıdır. Dört mevsimin aynı anda yaşandığı ülkemizde tarım ürünlerinin dış pazarlardan pestisit kalıntısı sebebiyle dönmemesi için gereken önlemler alınmalı, tarım ilacı kullanımında reçete sistemine geçilmelidir" şeklinde konuştu.

(ET-OMR) 19.06.2008 15:23 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title