Haberler

Artvin: Dil Bilinci Artıyor

Türk Dil Kurumu (Tdk) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe'nin Zengin Bir Dil Olduğunu Belirtti.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe'nin zengin bir dil olduğunu belirtti.

Artvin Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen "Türk Dilinin Önemi ve Basında Kullanımı" konulu söyleşiye, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın konuşmacı olarak katıldı. Vizyon Sinema Salonu'nda Artvinliler ile biraraya gelen Akalın, dil bilincinin yaygınlaştırılması konusunda önemli mesajlar verdi. Türkçe'nin yeryüzünde konuşulan yaygın diller arasında yer aldığını söyleyen Akalın, "Türkçe dünyada 12 milyon kilometrekare alanda 220 milyon insan tarafından değişik lehçelerde konuşuluyor" dedi.

Üniversitelerde ve liselerde Türkçe topluluklarının kurulmasının dil bilincinin gelişmesi açısından sevindirici olduğunu kaydeden Prof. Dr. Akalın, Tür Dil Kurumu olarak sanal ortamda 250 bin söz varlığıyla Türkçe'nin gelişmesine katkıda bulunduklarının altını çizdi. Türkçe'nin dünya dilleri arasında en kolay dil olduğunu savunan Akalın, bunun toplumun tamamı tarafından bilinmemesinin üzücü olduğunu dile getirdi. Türkçe'nin hem ses hem de söz varlığı bakımından son derece güçlü bir dil olduğunu anlatan Akalın, "Ne yazık ki elimizde tutuğumuz bu güçten haberdar değiliz. Anlatım gücü son derece gelişmiş bir dilimiz var. Ancak toplumumuz birkaç yüz kelimeyle konuşuyor. Televizyonlardaki haber programlarında Türkçe'nin zengin söz varlığının yeterince kullanılmaması son derece üzücü. Bizim gördüğümüz en büyük eksiklik Türkçe'nin gücünden faydalanmamak. Türk Dil Kurumu olarak Türkçe'nin söz varlığını ortaya koymaya çalışıyoruz Şu an sanal ortamda Türkçe sözlüğü oluşturmaya çalışıyoruz. Bütün bilim ve sanat terimlerini sanal ortama taşıyoruz. Türkçe'nin 600 bin adet söz varlığını tek bir veri tabanında 2007 yılı içerisinde toplayacağız. Önemli olan bu söz varlığını kullanmak ve geliştirmek. Bu çalışma önümüzdeki yılda tam olarak tamamlandığında kurumumuzun resmi internet adresinde 600 bin kelime sanal ortamda yer alacak. Bir deyim var "İşleyen demir ışıldar". Bu söz varlığını işlemezsek ve kullanmazsak yok olur gider" şeklinde konuştu.

Artvin Gazeteciler Derneği Başkanı Sedat Varan da, Türkçe'nin yabancı dillerin etkisi altında ve istilasında olduğunu savunarak, Türkçe bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla böyle bir söyleşiyi düzenlediklerini ifade etti. Bazı Türk topluluklarının geçmişten bu yana dillerini özenle koruduğunu hatırlatan Varan, "Çocuklarımıza isim verirken nasıl özenli davranıyorsak, Türkçe'yi kullanırken de aynı hassasiyeti göstermeliyiz" ifadesini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title