Haberler

Artık Evcil Hayvanların da Kan Bankası Var

Türkiye'deki İlk ve Tek Hayvan Kan Bankası, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde Kuruldu.

Türkiye'deki ilk ve tek hayvan kan bankası, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde kuruldu.

Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evcil hayvanların tedavilerinde kullanılmak üzere hayvan kan bankasına çok uzun zamandan beri ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bu amaçla fakülte bünyesinde kurulan hayvan kan bankasının Türkiye'de ilk ve tek kan bankası olduğunu vurgulayan Arslan, insanlardaki gibi gönüllü kan verici hayvanlardan alınan kanların, ''kan hücreleri'' ve ''plazma'' olarak ayrılarak uygun ortamlarda saklandığını ve ihtiyaç duyulduğunda kullanıma sunulduğunu bildirdi.

Duyarlı hayvan sevenlerin bu projeye destek vermesinin önemine işaret eden Arslan, genellikle hiçbir anesteziye gerek olmadan ayakta veya otururken köpeklerden kolaylıkla kan alınabildiğini söyledi. Arslan, ''Donör köpeklerin 1 ile 8 yaş arasında, 25 kilogramdan fazla ve sakin mizaçlı olması gerekir. Köpeğinizin kan bağışlayabilmesi için mutlaka iç ve dış anti-paraziter ilaçlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Dişi köpeklerin daha önce gebelik geçirmemeleri veya kısırlaştırılmış olmaları gerekir'' dedi.

Bir seferde yapılan kan bağışı ile dört hayvanın hayatının kurtarılabildiğine dikkat çeken Arslan, kan vermenin köpeğin normal aktivitelerini sürdürmesini engellemeyeceğini de söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title