Haberler

Arslan: "Bireysel Başvuru Hakkına Karşıyım"

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, 'Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Hakkı Tanınmasına Karşıyım, Bunun En Az Yararı Kadar Zararı Olur' Dedi.

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, ''Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı tanınmasına karşıyım, bunun en az yararı kadar zararı olur'' dedi.

Bakü'de bulunan Arslan, Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı Ferhat Abdullayev ile görüşmesinde, Türkiye'deki hukuk sistemiyle ilgili bilgi verirken, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkıyla ilgili tartışmalara da değinerek, bu hakkın tanınmasının iç hukuk yönünden yeni bir kazanım gibi algılanabileceğini ve binlerce davanın Anayasa Mahkemesi'ne intikalinin söz konusu olduğunu söyledi.

Arslan, ''Biz geçen sene 600 bin karar (dava kararı) aldık. Bu 600 bin kararın yüzde 10'u, 60 bin dava Anayasa Mahkemesi'ne gider. Anayasa Mahkemesi'nin bu davaları incelemesi ve sonuçlandırması mümkün değildir'' diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nde halen 4'ü yedek, 15 üye bulunduğuna işaret eden Arslan, bu sayının artırılması gibi bazı düzenlemeler yapılması durumunda bile bu yükün taşınmasının mümkün olamayacağını belirtti.

Türkiye'nin bölücü terörle de mücadele ettiğine dikkati çeken Arslan, bu yönde halen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidilebildiğini ifade ederek, ''bireysel başvuru hakkı tanınması durumunda Anayasa Mahkemesi'nin de iç hukuk yolları arasında bulunacağını, bunun da adeta başvuruların teşvik edilmesi, özendirilmesi anlamına geleceğini'' dile getirdi.

Arslan, bir süre önce Almanya'da Federal Yargıtay Başkanı ile de aynı konuda görüşmeler yaptığını anlatarak, birçok ülkede Anayasa Mahkemesi bulunmadığını, Anayasa Mahkemesi bulunan ülkelerin bir bölümünde de bireysel başvuru hakkının bulunmadığını kaydetti.

"Söz konusu hakkın tanınarak, AİHM öncesinde süzgeç oluşturma amacının da gerçekleştirilemeyeceğini" söyleyen Arslan, ''Aksine, Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olunur'' dedi.

''Türk Yargıtayı, (Anayasa Mahkemesi'ne) bireysel başvuru olayına sıcak bakmıyor. Buna ben dahil, başında olduğum kurumun tamamına yakını olumlu yaklaşmıyor'' diyen Arslan, ''hukukçu olarak katı olmadıklarını, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun yararıyla ilgili somut bilgi, belge, uygulama görmeleri durumunda bu düşüncelerinin değişebileceğini, ancak şu andaki bilgilerine göre söz konusu uygulamanın dile getirildiği kadar yararlı olmayacağı düşüncesinde olduğunu'' kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title