Haberler

Arnavutluk'taki Nüfus Sayımı Sonuçları

Arnavutluk Ortodoks Özerk Kilisesi, geçtiğimiz günlerde açıklanan nüfus ve konut sayımı sonuçlarının ülkede yaşayan Ortodokslar'ın gerçek sayısını yansıtmadığını iddia etti.

Arnavutluk Ortodoks Özerk Kilisesi, geçtiğimiz günlerde açıklanan nüfus ve konut sayımı sonuçlarının ülkede yaşayan Ortodokslar'ın gerçek sayısını yansıtmadığını iddia etti.

Arnavutluk Ortodoks Özerk Kilisesi'nce yapılan açıklamada, ülkedeki Ortodoksların, nüfus sayım sonuçlarına göre yüzde 6,75 olduğu hatırlatılarak, ülkedeki Ortodoks nüfusun yüzde 24, tüm Hristiyan nüfusun ise yüzde 31 olduğu ileri sürüldü.

Nüfus ve konut sayımında kullanılan yöntemlerin Avrupa standartlarına göre olmadığı savunulan açıklamada, Arnavutluk Ortodoks Kilisesi'nin 2011 yılı Ekim ayında yapılan nüfus ve konut sayımı sürecinin sonuçlarını kabul etmediği belirtildi.

Geçen yıl Ekim ayında yapılan nüfus ve konut sayımı sonuçlarına göre, ülke nüfusunun yüzde 56,7'si Müslüman, yüzde 10,3'ü Katolik, yüzde 6,75'i Ortodoks, yüzde 2,9'u Bektaşi olarak belirlenmişti.

-Kırmızı ve Siyah İttifakı'ndan Başpiskopos Yanullatos'a tepki-

Arnavutluk'ta milliyetçi eğilimiyle bilinen "Kırmızı ve Siyah İttifakı Partisi", Cumhurbaşkanı Buyar Nişani'ye ilettiği talepte, Arnavutluk Ortodoks Özerk Kilisesi Başpiskoposu Anastas Yanullatos'a, Arnavutluk devleti tarafından verilen unvanların kaldırılmasını istedi.

Kırmızı ve Siyah İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Nişani'den talebinde şu ifadeler yer aldı:

"Yanullatos, Yunanistan'ın milliyetçi Altın Şafak Partisi üyelerinin Arnavutluk kiliselerine girmelerine izin verdi. Arnavutluk anayasasına göre bu ülkede kilise, devlet ve siyasetten ayrıdır. Arnavutluk Ortodoks Özerk Kilisesi'ni işgal eden Yunan vatandaşı Yanullatos'a Arnavutluk devletinden verilen unvanlar kaldırılmalıdır. Arnavutluk Ortodoks Özerk Kilisesi'ni kuran Fan Noli, Visarion Cuvani, Papa Kristo Negovani'yi onurlandırmamız gerek."

Muhabir: Tiran-Kayhan Gül

Yayıncı: Ömer Çetres - TİRAN

Kaynak: AA / Dünya

Arnavutluk Tiran Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title