Haberler

Arkeolojinin Kalbi Torbalı'da Atıyor

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Tül Tulunay başkanlığındaki kazı ekibi, Nif Dağı civarındaki Hellenistik döneme ait kalıntılar üzerinde kuyumcu titizliğiyle çalışıyor. Çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı.

Torbalı sessiz sedasız da olsa çok önemli bir arkeolojik çalışmaya ev sahipliği yapıyor. Torbalı'ya bağlı Dağkızılca Köyü'nde bulunan muazzam kazı evinde, Nif Dağı civarında devam eden arkeolojik kazılardan çıkan bulgular titizlikle inceleniyor. Türkiye'nin 7 farklı üniversitesinden gelen 27 akademisyenin kaldığı ve çalıştığı kazı evi Türkiye'nin en önemli arkeolojik etkinliklerinden birisine imza atıyor.

Osmanlı Döneminde kurulan ve Türkiye'nin ilk üniversitesi olarak bilinen İstanbul Üniversitesi (Darülfünun) Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölüm Başkanı Profesör Doktor Elif Tül Tulunay öncülüğünde çalışan ekip, alanında uzman akademisyenlerden oluşuyor.

"Arkeoloji açısından çok ilginç bir bölge"

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölüm Başkanı Profesör Doktor Elif Tül Tulunay Nif dağı ve civarının çok ilginç arkeolojik buluntular barındırdığına değinerek," Nif Dağı Araştırma ve Kazı Projemizin amacı; Batı Anadolu'nun bu dağlık ve kırsal kesimindeki kültür varlıklarını gün ışığına çıkarıp, bölgeler arası ilişkiler ve yerel atölyeler konusuna yeni bilgi ve ipuçları kazandıracak, Türkiye Üniversitelerinden çeşitli dallarda uzman bilim insanlarının birlikte çalıştığı, arkeoloji odaklı ulusal bir multi disipliner proje gerçekleştirmek; yörenin kültür tarihini aydınlatan buluntu ve bulguları yayınlarla bilim dünyasına sunmak; kültür varlıklarımızı barındıran bu topraklara milletçe sahip çıkarak, bunları gelecek kuşaklara eksiksiz iletmemiz gerektiği bilincini geliştirmektir" dedi.

"Nif kazısı bir merakla başladı"

Nif Dağı'na ilk kez 1999 yılında, İstanbul Üniversitesi İzmir-Manisa illeri Arkeolojik Gezileri çerçevesinde geldiklerini belirten Tulunay, "Bölgenin elverişli konumuna rağmen, kaynaklarda neden hakkında hiçbir bilgiye rastlanmadığını merak edip geldik. Çok yoğun bir kaçak kazı ve tahribatla, belgelenemeden yok olup giden, Arkeoloji literatürüne hiç girmemiş önemli Kültür Varlıklarımızın kalıntılarıyla karşılaştık. ve bu dağı araştırmaya karar verdik. 2004-2005 yıllarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle Yüzey Araştırmaları yaptık. Nif kazılarının 20 yıldan bu yana devam ettiğini ifade eden Tulunay, "Zaman ilerledikçe ve kazı çalışmaları sürdükçe çok daha ilginç bilgi ve bulgulara ulaşacağımızı öngörüyorum" dedi.

Başkan Görmez: "Heyecan verici"

Torbalı ve civarının antik çağlarda oldukça önemli yerleşim yerlerine ev sahipliği yaptığını vurgulayan Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, "Torbalı'nın güney sınırları içinde Metropolis Antik Kenti bulunuyor. İlçemizin kuzey kısmındaki Nif Dağı yamaçlarında yeni ve ilginç özellikler taşıyan ilkçağ yerleşimlerinin izleri var. Dağkızılca Mahallemizdeki kazı evinde heyecan verici bir arkeolojik çalışma yapılıyor. Torbalı'nın geleceği açısından Nif kazılarını önemsiyoruz ve kazı çalışmalarına elimizden gelen desteği sağlama gayretindeyiz" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Üniversitesi Batı Anadolu Türkiye Torbalı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title