Haberler

Arınç: "İran'la Kültürel ve Sanatsal Alanda da Diyalog İçinde Olmalıyız"

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye ve İran'ın tarihi ve ekonomik ilişkileri ile birlikte kültürel ve sanatsal alanda da diyalog içerisinde bulunmalarının çok yararlı olduğunu vurguladı.

Türk Dil Kurumu Başkanlığı tarafından düzenlenen "Türk ve İran Edebiyatlarının etkileşimi ve Şehriyar" konulu uluslararası toplantıya TBMM Başkanı Arınç ve İran İslam Meclisi Danışma Meclisi Başkanı Dr. G. Ali Hattat ile birlikte katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Arınç, İran'ın ünlü şairlerinden Şehriyar'ın İstanbul'a ve Konya'ya hayranlığının, Mehmet Akif ve Yahya Kemal'e olan ilgisinin "Türkiye'ye Heyali Sefer" isimli eserinden anlaşıldığını söyledi. Şiir, edebiyat ve kültürün, evrensel bir anlayışa kavuştuğu zaman, tüm dünyanın konuştuğu ortak bir dile dönüşebileceğini belirten Arınç, edebiyat ve kültür alanında gelişmemiş toplumların duygu ve düşünce fakirliğinden kurtulamayacaklarını söyledi. Türkiye ve İran coğrafyasının tarih boyu çeşitli medeniyetlerin hayat bulduğu derin, zengin ve köklü bir kültür havzası olduğunu belirten Arınç, "Bu topraklarda yetişen şairler, yazarlar ve sanatçılar, iki ülkenin yakınlaşmasına vesile olan ortak paydalardır. Bu kültürel etkileşimin sonucunda ülkemizle İran arasındaki köklü dostluk ilişkileri tarih boyu canlı kalmıştır" dedi.

Bülent Arınç, Türkiye ve İran'ın tarih kokan topraklarında yankılanan edebiyat ve kültürün aydınlık sesinin tüm insanlığa ışık tuttuğunu kaydederek, şöyle dedi:

"Anadolu'dan yükselen gönüller sultanı Mevlana'nın dostluğa ve barışa çağıran erdemli sesi, İran'da hayat bulan Şehriyar'ın halk şiirleri tüm medeniyetlerin ortak zenginliğidir. Kültürümüze anlam katan, yolumuzu aydınlatan bu fenerlere sahip çıkarak onları yeni nesillerimize en güzel şekilde aktarmalıyız. Nitekim Değerli Meslektaşım Haddad Adel'in Türkiye ziyaretine Konya'dan Mevlana Müzesi'ni ziyaret ederek başlamasını çok anlamlı buluyorum. Bu medeniyetimizin yetiştirdiği bilge kültür insanlarına saygının ve değerin bir göstergesidir."

TBMM Başkanı Arınç, insanlığa en anlamlı eserleri sunan değerli şairler ve edebiyatçıların barışın, umudun ve dostluğun elçiliğini yaparak toplumların yakınlaşmasına katkı sağladıklarını ifade ederken, iki ülkenin kültürel atmosferinden beslenen büyük şair Şehriyar'ın da Türkiye ve İran arasındaki ilişkilere katkı sağlamış sembol isimlerden olduğunu söyledi. Arınç, Şehriyar'ın ortaya koyduğu seçkin eserlerle yaşadığı coğrafyanın sınırlarını aşarak tüm dünyada tanındığına işaret ederken, Şehriyar'ı Türkiye ve İran arasında bir kültür elçisi olarak değerlendirdiğini söyledi. Arınç, Türkiye ve İran'ın tarihi ve ekonomik ilişkileri ile birlikte kültürel ve sanatsal alanda da diyalog içerisinde bulunmalarının çok yararlı olduğunu vurguladı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title