Haberler

Arınç: "Grup Toplantıları Tam Bir Panayır Havasında"

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis Grup Toplantılarındaki 'Türkiye Seninle Gurur Duyuyor' Sloganlarını 'Garip, Çirkin, Yanlış' Olarak Nitelendirdi. Arınç, 'Ekmek, Patik, Sarımsak Hediye Edilen Grup Toplantılarının Tam Bir Panayır Havasında' Olduğunu Belirtti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis grup toplantılarındaki ''Türkiye seninle gurur duyuyor'' sloganlarını ''garip, çirkin, yanlış'' olarak nitelendirdi. Arınç, ''ekmek, patik, sarımsak hediye edilen grup toplantılarının tam bir panayır havasında'' olduğunu belirtti.

Arınç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla TBMM'de kadın parlamento muhabirleriyle bir araya geldi. Muhabirlerin, Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Arınç, Meclisin, dün ve bugün oldukça yoğun olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Arınç, bugün grup başkanvekilleriyle toplantı yaptığına işaret ederek, Meclisin çalışma düzenine ilişkin bir dizi kararlar aldıklarını anımsattı. Bundan sonra AKP, CHP ve ANAVATAN grup toplantılarının, salı günü Meclis televizyonundan birer saat yayımlanacağını belirten Arınç, önceki dönemlerde grup toplantılarının özet olarak 10 dakika yayımlandığını anımsattı.

Arınç, genel başkanların grup konuşmalarının tamamını Meclis televizyonundan yayımladıklarına dikkati çekerek, demokrasi açısından doğru yaptıklarını söyledi.

ANAVATAN grup toplantısının, AKP ile CHP grup toplantıları arasında yapıldığını, bu nedenle bazen bu partinin grup toplantısının canlı yayınlarının süresinin çok azaldığını belirten Arınç, "ANAVATAN zarar etmeye başladı. CHP grup toplantısına ne zaman başlarsa başlasın saat 15.00'e kadar devam ediyor. 1 saatte aslında çok şey söylenir" dedi.

Grup toplantılarının sadece milletvekillerine mahsus olduğunu ancak 1990'dan sonra herkese açıldığını dile getiren Arınç, grup toplantılarında milletvekillerinin oturacak yer bulamadığını kaydetti. Bugünkü uygulamaların Meclis içtüzüğünde yer almadığını vurgulayan Arınç, ''Ancak uygulama 15 yıldır devam ediyor. Eski şekle dönüş mümkün olmadığı için kabul edilir noktaya getirmek istiyoruz'' dedi.

Genel Kurul salonundaki dinleyicilerin de milletvekillerini alkışlayamayacağına işaret eden Arınç, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan'ın dünkü konuşmasında bu kurala uyulmadığını vurguladı. Arınç, TBMM Başkanvekilinin, İçtüzüğü anımsatarak, dinleyicileri alkışlamamaları konusunda uyarması gerektiğini ancak anlayış gösterdiğini söyledi.

Arınç, bundan sonra grup toplantılarında tezahürat olmayacağını, hediye getirilmeyeceğini ve gelen konukların anons edilmeyeceğini belirterek, milletvekilleri sıralarına dinleyicilerin oturamayacağını bildirdi. Grup toplantılarına dinleyicilerin gelmesine alıştıklarını, yadırgamadıklarını belirten Arınç, ''Türkiye seninle gurur duyuyor'', ''Aslanım, kaplanım...'' şeklinde sloganların ise ''yanlış, çirkin ve garip'' olduğunu vurguladı.

Grup toplantılarına gelenlerin, kendilerini anons ettirmesini de ''yanlış ve popülizm'' olarak değerlendiren Arınç, toplantılara, tandır ekmeği, bebek patiği, kaşkol, sarımsak getirildiğini, tam bir panayır havası olduğunu belirtti.

AKP grup toplantılarındaki görüntülere yönelik eleştirilerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sitem edip etmediğinin sorulması üzerine Arınç, sitemde bulunmadığını, bulanamayacağını, kendisinin görevini yaptığını kaydetti. Arınç, ''işin sulandırılmasını'' doğru bulmadığını ifade etti.

''Çankaya Köşkü'ne bir kadının çıkma zamanı gelmedi mi?'' sorusuna Arınç, ''Bunun zamanı mı var? Bayan Anayasa Mahkemesi Başkanı olabiliyorsa, bayan cumhurbaşkanı niye olmasın?'' karşılığını verdi.

Kendisinin cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin bir soruyu ise Arınç, Mevlana'nın, ''Düne ait ne varsa söylendi, dün, dünde kaldı cancağızım, bugün yeni bir gün, yeni şeyler söylemek lazım'' dizeleriyle yanıtladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title