Haberler

Arı Ürünleri Üretimindeki Kriterler ve Bal Dışındaki Arı Ürünlerinin Önemi Sempozyumu

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın Anahtar Çözümler programı kapsamında Erzincan’da “Arı Ürünleri Üretimindeki Kriterler ve Bal Dışındaki Arı Ürünlerinin Önemi” konulu sempozyum düzenlendi.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)'nın Anahtar Çözümler programı kapsamında Erzincan'da "Arı Ürünleri Üretimindeki Kriterler ve Bal Dışındaki Arı Ürünlerinin Önemi" konulu sempozyum düzenlendi.

Erzincan Valiliği, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği ve KUDAKA işbirliğinde gerçekleştirilen sempozyuma; Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, Türkiye Arı Yetiştiricileri Genel Başkanı Ziya Şahin, kamu, STK, özel sektör temsilcileri ve arı yetiştiricileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, dünya genelinde Türkiye'nin 7 Milyon kovan varlığı ve yıllık 103 bin ton bal üretimi ile Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu seviyeyi yakalamış olmasında ciddi bir emeğin olduğunu kaydetti.

Türk arıcısının gıda kodeksinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye Arı Yetiştiricileri Genel Başkanı Ziya Şahin, bu kapsamda Türk çam balının kimliğini ve projeleri içerisinde yer alan kestane, geven, ayçiçeği, narenciye ve pamuk ballarının kimlikleri üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde çıkan sonuçlara göre bu balların Türk gıda koleksine girmesini sağlayacaklarını kaydetti.

Başkan Şahin, arı ürünlerinin bir veya birden fazla hastalığın önlenmesi ya da iyileştirilmesi amacıyla kullanılan Apiterapi'nin işletme maliyetlerinin düşürülebilmesi için arıcıların kurtuluş noktası olduğunu vurgulayarak, Apiterapi ürünlerinin üretilmesi gerektiğine değindi.

Ardından konuşan Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak arıcılık alanında her türlü imalat faaliyetini destekleyeceklerini kaydederek, Ajans olarak bölgenin potansiyellerini ortaya çıkarıp bu potansiyelleri değerlendirebilmek için çalışmalar yaptıklarını ve bu amaçla Erzincan'ın Kemah ve Tercan ilçelerinde arıcılık ile ilgili eğitimler verdiklerini belirtti.

Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı ise Erzincan'da bulunan mera alanlarındaki bitki florasının özel bir yapıya sahip olduğunu belirterek, Erzincan'ın arıcılık yapmak için Türkiye'nin özel illerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Bir ay önce dünya arıcılarının İstanbul'da bir araya geldiğini aktaran Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan balının aroma özellikleri bakımından orada ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Erzincan'ın bal üretiminde Türkiye'de üretilen balın yüzde 1,5'ini ürettiğini aktaran Vali Arslantaş, bu durumun kovan sayısı ile orantılandığında ise Türkiye ortalamasının üzerinde bir bal üretimi ile karşı karşıya olunduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; "Erzincan'da 2 bin 500 dönüm alanda 10 ayrı bal ormanı oluşturduk. Atalarımızın veciz tabiriyle. Bal bal demekle ağız tatlanmıyor. Çalışmak lazım. Kovanında arısı olanın kesesinde sarısı oluyor" diye konuştu.

Hedef olarak, Erzincan'da üretilen balın asgari standartlarını belirlemek istediklerini kaydeden Vali Arslantaş konuşmasında; "En alt seviyede üretilen balın standartları belirleyerek Türk Gıda Kodeksine sokabilirsek bunun dışında da ne bizim yerli üreticilerimizin ne de dışarıdan gelen üreticilerimizin bu standartların dışında üretim yapmasını istemiyor olacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Erzincan Valisi Ali Arslantaş tarafından tarım sektörüne katkı sağlayan katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi verildi.

Bal da ve arı ürünlerinde kalıntı problemleri, bal ve arı ürünlerinde arı hastalıklarına bağlı olarak şekillenen kontaminasyon problemleri, Apiterapi, Bal arısı kolonilerinin beslenmesi, Arı ürünleri için iyi arıcılık uygulamaları konulu sunumlarını aktaran akademisyenler, sempozyumun son bölümünde katılımcıların sorularını cevaplandırdı. - ERZİNCAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Murat Şahin Ziya Şahin Erzincan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title