Haberler

Ardahan'da Ağaç Bayramı

Ardahan'da Ağaç Bayramı Nedeniyle Fidan Dikim Programı Düzenlendi.

Ardahan'da Ağaç Bayramı nedeniyle fidan dikim programı düzenlendi.

Ardahan çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Ağaç Bayramı nedeniyle düzenlenen programda konuşan Ardahan İl Çevre ve Orman Müdürü Faruk Köksoy, “21 Mart Dünya Ormancılık gününü içine alan haftada kutlanması gereken ağaç bayramı töreni bölgemiz ve ilimizdeki mevsim şartları nedeniyle kutlanması genellikle mayıs ayı içerisinde yapılmaktadır. İlimizde ormanlar başta iklim şartları, savaş, göç, işgal, bilinçsiz yapılaşma gibi sebeplerle yüzyıllar boyunca aşırı tahrip edilerek il alanının yüzde 5'ine düşmüştür. Son yıllarda ormanların korunması ve ağaçlandırılması faaliyetleri ile bu oran yüzde 1 artarak yüzde 6'lara çıkmış durumdadır” dedi.

Ardahan Valisi Murat Yıldırım ise, “Ülkemiz orman varlığı bakımından dünya ülkelerinin seviyesinde olmadığının üzüntüsünü yaşıyoruz. Ardahan'da orman varlığımız genel varlığın yüzde altısını teşkil ediyor. Ülkemiz orman varlığı Türkiye topraklarının yüzde 26'sını oluşturuyor. Dünya ortalaması yüzde 36 civarında olduğunu düşünürsek kat edeceğimiz çok mesafe vardır diyoruz. 2006 yılı sonu itibariyle 9 bin 200 hektar alana fidan ekimi yapılmış buda 20 milyon fidan demektir. 2007 yılında hedefimiz 7 bin hektardır. Bu yılki çalışmalarla ilimizde orman varlığı alanları yüzde 30'lara çıkmaya aday gözüküyor. Yapılan ağaçlandırma çalışmaları il genelinin yüzde ikisine eş değer geliyor. Demek ki Ardahan'da son yıllarda ağaç dikimi ile ilgili tam bir seferberlik ilan edilmiştir. Ülkemizde ormanların planlaması ilk defa ilimizde yapılmakta olan Yanlızçam ormanlarının ortak katılım yani orman köylüleri vatandaşlar bunların katılımı ile eko sistem tabanlı projesi ilk defa Ardahan'da başlatılıyor. Ardahan ve çevresinde yapılan bir araştırmayla 23 endemik tür tespit edilmiş buda Ardahan'ın doğallığın göstergesidir. Yani filora ve çiçek zenginliğinin yanında endemik türler yönünden bölgenin en zengin ili Ardahan'dır” dedi.

Ormanlık ve dağ sularında yetişen dağ alası olarak bilenen ve bölgedeki akarsularda bol miktarlarda kendiliğinden üreyip çoğalabilen alabalık türünün artık Ardahan'ı tanıtacağınıda ifade eden Ardahan Valisi Murat Yıldırım, Ardahan'ın dağ alasının artık Ardahan'ı simgeleyen bayrak olarak tescillendiğini söyledi.

İl ve ilçelerde vatandaşların oturabileceği park sorununa da değinen Vali Yıldırım, “Ardahan il ilçe ve belde belediye başkanlarına da bir çağrıda bulunan Ardahan Valisi Murat yıldırım, “Kavurucu sıcaklarda bir yere gidemeyen vatandaşların altında oturup serinleyebileceği ağaçlı parklar oluşturun. Belediye başkanları paramız yok, kaynağımız yok mazeretine sığınmayın. Kaynaklarınızı tasarruflu kullanın ve birer park ve bahçe yapın. Fuzuli yatırımlar yapmayın. Mevcut kaynakları iyi değerlendirin il merkezi ve ilçe merkezlerindeki 9 belediye başkanına sesleniyorum. Vatandaşın rahat nefes alacağı oturabileceği mevcut parkları güzelleştirin. Örneklerini Ankara'ya, İzmir'e gidince görüyoruz. Egenin en küçük köyünde, kasabasında ne güzel parklar var. Burada belediye başkanları bu konuda imkanlarını değerlendirsinler. İmar planlarını ona gere ayırsınlar. İmarda yeşil alan gözüküyor ama yeşil alan ortada yok. Madem yeşil alan diye planda yer ayırdın fidan dik, park yap, bahçe yap” diye konuştu.

Konuşmalar ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu ve folklor gösterisi sunuldu. Davetliler, daha sonra Ardahan Fen Lisesi bahçesinde fidan dikimi gerçekleştirdiler.

(AT-İRT-Y)

16.05.2007 19:50 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title