Haberler

Araştırmacılardan Altı Bacaklı Robot

Türk Araştırmacılar, Zor Arazi Koşullarında Böceklerdeki Gibi Yüksek Hareket Kabiliyeti ve Hayatta Kalma Becerisine Sahip Altı Bacaklı Robot "Sensorhex"in Tasarım ve Üretimini Tamamladı.

Türk araştırmacılar, zor arazi koşullarında böceklerdeki gibi yüksek hareket kabiliyeti ve hayatta kalma becerisine sahip altı bacaklı robot "SensoRHex"in tasarım ve üretimini tamamladı.

TÜBİTAK desteğiyle ODTÜ’lü ve Bilkent’li araştırmacılar tarafından Türkiye’de ilk kez üretimi gerçekleştirilen robot, böceklerdeki gibi merdivene tırmanma, seri şekilde zıplama, çok hızlı koşma ve takla atma gibi hareketleri yapabiliyor. Uzmanlar, robotun bu özellikleri ile mayın arama ve afet durumlarında başarıyla kullanılabileceğini belirtiyor.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Saranlı, ODTÜ öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu’nun ortaklığında geliştirilen çok bacaklı robot "SensoRHex"in temel tasarımını ve prototip üretimini tamamladıklarını bildirdi.

Arazi şartlarına uygun

Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı, iki yıl önce TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Grubu tarafından 250 bin TL ile maddi destek alan "SensoRHex" isimli robotun, özellikle arazi şartlarında çalışabilecek, otonom davranışlı algılayıcılar yardımıyla pek çok işi yerine getirebilecek özelliklere sahip olduğunu söyledi.

Robotun, pek çok elektronik devreden oluştuğunu, kamera ve bilgisayar yazılımı arasında iletişim kurarak görüntü işleme ve algılama konularında oldukça ileri özelliklere sahip olduğunu anlatan Dr. Saranlı, çalışmalarının sonraki aşamalarında, robotun kendi kendine çevresini algılayıp karar verebilmesini sağlayacak araştırmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Yüksek hareket kabiliyeti

Saranlı, çok bacaklı robotun taşlık, kayalık, ağaçlık mekanlar gibi zor arazi koşullarında yüksek hareket kabiliyetine sahip ve kendi başına çalışabilecek özellikler taşıdığını belirterek, böylece merdiven tırmanma, seri şekilde zıplama, çok hızlı koşma, yüksek eğimleri geçme, çukur üzerinden atlama ve suda yüzebilme gibi özellikleri taşıyacağını anlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title