Haberler

Arap Ülkeleri Parlamenterler Birliği Toplantısı Sona Erdi

Irak'ın Erbil Şehrinde, Arap Parlamento Başkanları ve Parlamenterlerin Katılımı ile Gerçekleşen Arap Ülkeleri Parlamenterler Birliği'nin 13. Toplantısı Sona Erdi.

Irak'ın Erbil şehrinde, Arap Parlamento Başkanları ve Parlamenterlerin katılımı ile gerçekleşen Arap Ülkeleri Parlamenterler Birliği'nin 13. toplantısı sona erdi.

Saddam rejiminin devrilmesinden sonra Irak'ta ilk kez düzenlenen toplantının gündemini, Arap ülkeleri arasındaki ilişkiler, Filistin-İsrail sorunu, Lübnan'daki Cumhurbaşkanlığı krizi, Sudan'ın Darfur bölgesindeki sorunlar ve Irak'ın durumu oluşturdu.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Başbakan Neçirvan Barzani, Irak Parlamento Başkanı Mahmud Meşadani, Arap Parlamenterler Birliği Başkanı Abdulhadi Al Mecali ve Birliğin Genel Sekreteri Nureddin Boşkoc'la birlikte, Libya hariç bütün Arap ülkelerinden Parlamento Başkanları, parti temsilcileri ve parlamenterler seviyesinde temsilcilerin katıldığı toplantı üç gün sürdü.

Kapanış konuşmasını yapan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürtlerin demokrasiye ve karşı tarafın görüşlerine saygı göstermeye dayanan bir temele sahip olduğunu belirtti.

Barzani, "Irak'ın özgürleşmesinden sonra siyasi sürece katılıp özgür Irak'ın bir parçası olmaya karar verdik. Bizim Irak yönetimi ile birleşmemiz zorla değil, kendi isteğimiz doğrultusunda gerçekleşecektir. Zorla yapılan hiçbir birleşme başarlı olmamıştır" dedi.

Zaho'dan başlayan ve Kerkük'ü de içine alarak Kerkük'ün güney batısındaki Hamrin Dağı'na kadar uzanan bölgeyi kastederek, sınırlarına almak için mücadele ettiklerini vurgulayan Barzani, "1970'ten önceki sınırlarımıza dönmek konusunda ısrarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca Kerkük ve onun gibi Saddam döneminin baskılarına maruz kalmış ve göç ettirilmiş sakinlerinin kendi yerleşim yerlerine dönmeleri Kürtlerin ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gündemindedir. Mücadele demokratik sistemlere sahip bütün dünya ülkelerinde mevcuttur. Fakat bu mücadele ülkelerin bağımsızlıklarını tehdit etmemelidir. Irak'taki teröre karşı mücadelemizi sürdürmekteyiz" ifadesinde bulundu.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'de toplantıya gerçekleşen kapsamlı katılımın Irak'ın toprak bütünlüğünün korunduğunun göstergesi olduğunu belirterek, "Bu toplantı Irak'ın Arap Birliği'nde önemli bir yere sahip olduğunu gözler önüne seriyor" dedi.

Celal Talabani, "Biz Irak'ta tarihimizle Filistinli kardeşlerimizin haklarına kavuşmak için verdikleri mücadelede yanlarında olmakla gurur duyuyoruz. Irak, Arap haklarını korumak üzere neye mal olursa olsun, zorluklara ve ödemesi gereken bir bedel varsa da ödemeye hazırdır. Arap davalarında yanınızda olacaktır. Biz Irak'ta medyanın zulmüne uğruyoruz. Gerçekler Irak'ta gerçekleştiği şekilde gösterilmiyor. Ama umuyoruz ki burada bulunuşunuz bize gerçekleri gösterme fırsatı veriyor. Burada oluşunuz bizim için bir şereftir. Gerçekleri halklarınıza ve parlamentolarınıza göstermeye katkıda bulunacaktır. Biz kanunlara alışmaya ve onlara göre yaşamaya çalışıyoruz. Bu konuda da ilkokul öğrencisi sayılırız. Biz kanunlara muhalefet etmeye ve düzenle savaşmaya alışkınız. Irak, Arap davasının desteklenmesi, batıdan doğuya kadar başarılı olması, Arap ortak düzeninin sağlanması konusunda bütün gücüyle ve kendisinden beklenen bütün fedakarlıkları yapmaya hazırdır" şeklinde konuştu.

(AA-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title