Haberler

Arap Mağrip Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı

Arap Mağrip Birliği Dışişleri Bakanları, Sahel ve Sahra bölgelerinde ortak güvenlik stratejisi geliştirilmesi kararı aldı.

Arap Mağrip Birliği Dışişleri Bakanları, Sahel ve Sahra bölgelerinde ortak güvenlik stratejisi geliştirilmesi kararı aldı.

Fas'ın başkenti Rabat'ta 31. dönem toplantısını gerçekleştiren Arap Mağrip Birliği Dışişleri Bakanları, birliğe bağlı ülkeler arasında güvenlik alanında işbirliği sağlanıp ortak strateji geliştirilmesi yönünde karar verdi.

Fas Dışişleri Bakanı Sadettin el-Osmani, düzenlenen ortak basın toplantısında, hassas bir bölgede bulundukları için birliğe üye ülkelerin güvenlik alanında işbirliğine gitmeleri gerektiğini söyledi.

Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelsi de bölgede güvenliğin sağlanmasının bütün üye ülkelerin sorumluluğunda olduğunu ve birliğin güvenlik konusunu öncelikli meseleleri arasına alması gerektiğini kaydetti.

Fas ile 1994 yılından bu yana kapalı olan sınır konusuna da değinen Medelsi, sınırların iki ülke halkının ortak iradesiyle açılacağını belirterek, Fas- Cezayir ilişkilerinin, ortak çıkarları olan bütün komşu ülkeler gibi doğallaşması temennisinde bulundu.

Dışişleri Bakanları toplantısının 31. dönem başkanlığını yapan Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Abdülaziz, birliğe üye ülkeler arasında en kısa zamanda Mağrip zirvesi düzenlenmesi konusunda görüş birliği olduğunu ancak bunun gerçekleşebilmesi için anlaşmazlıkların bir kenara bırakılması gerektiğini bildirdi.

Tunus Devlet Başkanı Muhammed el-Munsif el-Merzuki, Şubat 2012'de birliğe üye ülkelere yaptığı ziyaret çerçevesinde Mağrip zirvesi düzenlenmesi çağrısında bulunmuş ancak Cezayir ve Fas'tan "sınırların kapalı olması ve Mali'de yaşanan savaş nedeniyle zirve düzenlenmesinin mümkün olmayacağı" yönünde açıklamalar gelmişti.

Geçen ay Rabat'ta bir araya gelen Arap Mağrip Birliği İçişleri Bakanları da Sahra ve Sahel bölgesindeki terör ile organize suçlara karşı "derinleştirilmiş işbirliği" kararı almıştı.

Sahel, (Sahil Kuşağı) batıda Atlantik Okyanusu'ndan, doğuda Kızıldeniz'e uzanan genişliği bin kilometreye kadar değişebilen, 3 bin 862 kilometre uzunluğundaki şerit olarak tanımlanıyor. Mali, Moritanya, Senegal, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Sudan, Çad ve Eritre, Sahel ülkeleri olarak anılıyor. - RABAT

Kaynak: AA / Güncel

Cezayir Fas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title