Haberler

Arama Motorları Sıralamaları Neye Göre Belirliyor

Güncelleme:

Rekabetin günden güne arttığı dünyamızda, şüphesiz en popüler konulardan birisi de internet üzerinde ticaret yapılmasına imkan veren e-ticaret siteleri.

Kimi zaman sepete atarak ürün eklediğiniz siteler aracılığıyla, kimi zaman telefonu aracılığıyla ulaştığınız siteler vasıtasıyla, kimi zaman ise aracılık yapan şirketler aracılığıyla yaptığınız her alışveriş e-ticaretin hacmini geliştiren değerler arasında yer alıyor. Aylık 3 milyar dolara yakın bir işlem hacminin bulunduğu Türkiye’deki e-ticaret pazarı hem KOBİ’lerin, hem de yurtdışındaki büyük şirketlerin iştahını kabartıyor.

Herkesin rağbet gösterdiği bir ortamda, insanlar tarafından tercih edilebilir olmanın değeri de artıyor. İnternetin bir numaralı başvuru kaynağı olan arama motorlarını kullanarak istediğimiz tüm bilgilere ulaşabildiğimizi artık hepimiz biliyoruz. Kullanıcıların satın alma öncesi karar verirken başvurdukları bir numaralı kaynak olan, arama motorları çok sayıda olsa da, Google uzun yıllardır Türkiye pazarında %98 gibi yüksek bir değer ile liderliğini sürdürüyor. Bu sebeple, e-ticaret sitesi sahipleri başta olmak üzere internette bulunabilir olmak isteyen herkes için Google olmazsa olmaz bir durumda.  Peki arama motorları bu sıralamaları neye göre yapıyor? Bir kaç salise içerisinde ulaştığımız bu siteler, neye göre sıralanıyor?

Yaptığımız araştırmalara göre, Google internette bir demokrasi sistemi kullanıyor. Sitelerin birbirlerine verdiği bağlantıları bir oy, web sitelerini parti olarak düşünün. Google siteleri sıralarken bir seçim düzenliyor ve en yüksek oy alanları üst sıralarda listeliyor. Bu sistem aracılığıyla, internette adı çok sık geçen ve link alan web siteleri kolayca üst sıralarda yer alıyorlar. Tabii ki sistem tamamen bu mantığa dayalı olarak çalışmıyor. Google’ın yazılımsal tobotları, tüm interneti gezerek hafızalarına kaydediyorlar ve yaptığınız aramalar ile en ilgili olan içeriğe ulaşmanızı sağlıyorlar. Google’ın 200’den fazla kriteri bir araya getirerek  yaptığı bu sıralama sonrasında, bizler yaptığımız aramalarda en isabetli sonuçlara ulaşıyoruz.

İşte tam bu noktada, arama motorlarına uygun bir şekilde tasarlanmış web siteleri ön plana çıkıyor. Bu alanda hizmet veren çok sayıda SEO şirketi mevcut. Bu yazıyı hazırlarken bilgilerinden faydalandığımız SEOZEO adlı şirket, Ankara’nın bilinen teknokentlerinden Bilkent, Cyberplaza’da bu alana yönelik çözümler ve danışmanlıklar sağlıyor. Sitelerin internette daha bulunabilir olması amacıyla, 2006 yılından beri SEO ile ilgilenen Yiğit Konur tarafından kurulan girişim, müşteri listesinde büyük kurumlardan KOBİ’lere kadar pek çok irili ufaklı şirketi barıdırıyor. Aynı zamanda SEOZEO blog adı verilen oluşum dahilinde tutarak, bilgi birikimlerini bu alan ile ilgili diğer kişilere aktarıyorlar. Bu işin nasıl yapıldığına yönelik sorular yönelttiğimiz, girişimin kurucu Yiğit Konur durumu şu şekilde özetliyor:  Öncelikle müşterinin web sitesini Google tarafından bulunabilir bir hale getiriliyor. Yani içeriğiniz bir haber sitesi ise Google’ın sizi haber konusunda bir otorite olarak algılaması için gerekli düzenlemeler yapılıyor.  Google’ın robotlarını, haber sitenizin bu alanda bilgi verdiğine inandırdıktan hemen sonra, popüler bir site olduğunuzu kanıtlamak için diğer sitelerde bahsedilir olmanız gerekiyor. Yine bir haber sitenizin olduğunu düşünecek olursak, insanların sizin haberlerinize sık sık bağlantı veriyor olması Google tarafından haberlerinize güvenildiğine yönelik bir intiba oluşuyor. Elbette tüm kriterler bununla sınırlı değil, web sitenizin Facebook, Google Plus ve Twitter gibi sosyal mecralarda sıkça paylaşılıyor olması da arama motorlarına ne denli popüler ve başarılı bir siteniz olduğunu gösteren en önemli sinyallerden biri.

Ticaretin ve ekonominin günden güne değiştiği bu yüzyılda, arama motorlarında bulunabilir olmanın yanı sıra iyi bir itibara sahip olmak da bir diğer önemli faktör. Pek çok şirkette, insan kaynakları departmanlarının işe alırken kişilerin isimlerini Google’da arayarak araştırma yaptıklarını düşünürsek, kişisel itibarın insanlar için ne ka

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Türkiye Google Konur

Narin cinayeti soruşturmasında yeni itiraf: Salim Güran baskı yaptı, korktuğum için Narin'i gördüğümü söyledim

Narin cinayeti soruşturmasının seyrini değiştirecek yeni itiraf

Narin Güran cinayetini Adli Tıp'ta özel olarak saklanan 'dedektif böcekler' çözecek

Narin'i nasıl öldürdüler? Cinayetteki kilit soruyu 'dedektif böcekler' çözecek

'Bir şey gördüm söyleyemiyorum' diyerek ağlamıştı! Kadın muhabir ne gördüğünü açıkladı

"Bir şey gördüm söyleyemiyorum" demişti! Neyle karşılaştığını günler sonra açıkladı

Bu havaalanına 6 yıldır tek bir yolcu bile inmedi! CHP'li vekil eline dürbün alıp havada uçak aradı

Gideri gelirinin 169 katı! Bu havaalanına 6 yıldır tek bir yolcu bile inmedi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title