Haberler

Arafat'ta Hazırlıklar Hızlandı- Ağustos Ayında 55 Derece Sıcaklıktan Türk Hacı Adaylarının...

- Arafat'ta hazırlıklar hızlandı Ağustos ayında 55 derece sıcaklıktan Türk hacı adaylarının etkilenmemesi için Diyanet bu yıl büyük çadırları salon tipi yerine sanayi tipi klimalar ile soğutacak En önemli hac farzlarından Arafat Vakfesi için Suud'lular çalışmalarını hızlandırdıMEKKE - Türk...

- Arafat'ta hazırlıklar hızlandı

Ağustos ayında 55 derece sıcaklıktan Türk hacı adaylarının etkilenmemesi için Diyanet bu yıl büyük çadırları salon tipi yerine sanayi tipi klimalar ile soğutacak

En önemli hac farzlarından Arafat Vakfesi için Suud'lular çalışmalarını hızlandırdı

MEKKE - Türk hacıları Arafat'a daha önceki yıllarda olduğu gibi 9 numaralı Diyanet'e tahsisli yoldan, 20'şer bin kişilik 4 sefer halinde otobüslerle çıkartılacak. Yaklaşık 30 saat Arafat Ovası'nda kalacak hacılar için bu yılda yüksek tavanlı ve büyük bir kısmı klimalı çadırlar kuruluyor. Kiralanan jeneratör ve klimaların kurulma işleri tüm hızıyla sürüyor.

Dünyanın dört bir tarafından Mekke-i Mükerreme'ye ulaşan hacı adayları, Arafat Ovası'nda vakfe zamanı milyonlarca kişi olması sebebiyle Cebel i Rahme Tepesi'ne önceden ziyaret ediyorlar. Ancak Hazreti Adem ile Havva'nın buluştukları tepede Suudi görevliler gelen ziyaretçilerin rahatça dualarını yapmalarına engel oluyorlar. Bu tepeyi ziyaret etmeyi ibadet olarak görmenin bidat olacağını belirten görevliler, ziyaretin kutsal olarak görülmemesini söylüyorlar. Suudilerin bu ikazlarına aldırış etmeyen Müslümanlar bu tarihi mekanı ziyaret etmeyi sürdürüyorlar.

Türk hacıları daha önceki yıllarda olduğu gibi Terviye günü saat 16.00'dan itibaren otobüslerle Arife günü başlangıcı olan saat 02.00'ye kadar Arafat Ovasına götürülecekler. Hastalarda ambülanslarla hastanelerden alınıp, hacı olabilmeleri için Arafat'a çıkartılacaklar. Arafat ve Mina'da klimalı çadırların kurulmasına başlanırken, altyapı da yenileniyor. GSM şirketleri, yeni istasyonlar kurarak şebekeyi güçlendirilirken, bazı bölgelere de TIR'lara yüklenen mobil istasyonlar yerleştirildi. 2 milyon hacı adayının Arafat'ta cep telefonları ile rahatça konuşmalarına imkan sağlanıyor. Arafat'ta bozuk yollar asfaltlanırken, bazı ana güzergahlar daha da genişletilerek yeni kaldırım taşları döşeniyor. Ayrıca Arafat'ta hizmet veren hastane ve polikliniklerin ikmalleri sağlanıyor. Arafat'ta çadır kurulma işlemleri hızlandı. Bazı bölgelerdeki tuvaletlerdeki arızalarda gideriliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Bürosu, Mekke-i Mükerreme'de bulunan Türk gazetecileri Arafat Ovası'na çıkararak çalışmaları yerinde incelemelerini sağladı. Peygamber Efendimizin "Hac Arafat'tır" sözünü hatırlatan Diyanet yetkilileri, hacı adaylarının bu mekanı Rahmet Tepesinden tamamıyla görmeleri içinde mutlaka Cebel-i Rahme ziyaretini programlara koyuyorlar. Türk hacılar ise Cebel-i Rahme'ye tırmandıklarında dünyadaki en büyük arzularının gerçekleştiğini ifade ediyor. İlerleyen yaşlarına ve sarp yamacı güçlükle kat eden Türk hacı adayları, kavurucu sıcağa rağmen durumlarından şikayet etmiyor. Hac kurasından çıkarak kutsal topraklara gelmelerinin hayatlarındaki en büyük muratları olduğunu belirten hacı adayları, bütün dostları ve memleketlerindeyken kendilerine, 'Cebel-i Rahme'ye gidince beni de hatırla' diye tembihte bulunan dostlarının isimlerini zikrederek onlara dua ediyor.

Haccın üç farzından en önemlisi olan Arafat Vakfesi ise Kurban bayramından bir gün önce yapılıyor. Türk hacılar, terviye günü, yani arife gününden bir gün önce Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kiraladığı otobüslerle ihramlı olarak Arafat'a getiriliyor. Sabaha kadar çadırlarda namaz ve dualarını yapan hacılar, arife günü vakfe duasının ardından öğle ile ikindi namazlarını kılıp güneşin batımından sonra Müzdelife'ye hareket ediyor. Müzdelife'den nohut büyüklüğünde 70 tane taş toplayan hacılar, gecenin bir kısmını burada geçirip Müzdelife Vakfesini yerine getiriyorlar. Hacılar gece yarısından itibaren Mina'da Cemerat denilen şeytan taşlama noktasında küçük, orta ve büyük şeytana taşları atmaya başlıyor. Suudi yetkililer, üç katlı olan şeytan taşlama noktasını önceki yıl dördüncü katın inşa ederek, 2.5 milyon hacının rahat etmelerini sağladılar. Şafi mezhebinde olanlar Mina'da 3 gün durmaları vacip olduğundan, taşlamadan sonra Mina'ya geri dönecek bu hacılar için kurulan çadırların bakımı da yapılıyor. 2015 yılında Mina'da binlerce kişinin hayatını kaybettiği izdiham faciasından sonra bu yıl geri dönüş güzergahları ile alakalı daha fazla tedbir alınması ve titiz çalışılması da dikkat çekiyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Arafat Hac Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title