Haberler

5 Yıl Süren Davalar Yarım Günde Çözülecek

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, ticari anlaşmazlıklarda 5 yıl süren yargılama sürecinin arabuluculuk sistemi sayesinde yarım günde çözülebileceğini söyledi.
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar...

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, ticari anlaşmazlıklarda 5 yıl süren yargılama sürecinin arabuluculuk sistemi sayesinde yarım günde çözülebileceğini söyledi.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB), Adalet Bakanlığı, TESK ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından düzenlenen 'Ticari Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Konulu Farkındalık Artırma Toplantısı' BESOB Eğitim Merkezi'nde gerçekleşti. Toplantıda konuşan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, 14 Kasım'da resmen başlayan arabuluculuk uygulaması için 5 günde 150'ye yakın müracaat yapıldığını söyledi. Öztatar, arabuluculuk sistemi ile eskiden yargı süreci 5 yıl süren ticari uyuşmazlıkların tarafların anlaşmasıyla bazen yarım gün, bazen bir günde, en fazla iki hafta içinde çözüme kavuşacağını belirtti. Öztatar, ticari anlaşmazlıklarda bir saatlik arabuluculuk ücretinin 120 lira olduğunu ifade ederek, "Artık iki Türk vatandaşı bir uyuşmazlığa düştüğünde mahkemeye gitmeden kendi çözümünü kendileri bulacaktır. Arabulucular, teknik, sistematik uygulamalar yapmak suretiyle onlara yardımcı olacaklar, taraflar kararları kendileri verecektir. Taraflar, barış içerisinde, uzlaşmayla, el sıkışarak çözümü kendileri bulacaktır. Bu, Türk insanına sunulmuş bir haktır. Birleşmiş Milletler (BM) kayıtlarına göre 160 ülkede arabuluculuk sistemi vardır. Türkiye de bu ülkelerden birisi olmuştur. Daire Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde arabuluculuk sicili var. Taraflar o sicile bakmak suretiyle kendi arabulucularını kendileri seçecek. Sicile kayıtlı herhangi bir arabulucuyu seçip, taraflar çözümü kendileri üretecek. Arabuluculuk sistemi hukuk uyuşmazlıklarıyla ilgili uygulanacaktır. Hukuk uyuşmazlıklarında da kamu düzenine ilişkin olmayan uyuşmazlıklara bakılacak. Velayet ve boşanma davaları arabuluculuk işi değildir. Özellikle ticari uyuşmazlıklar, işçi ve işveren uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişlidir" dedi.

DAVA EVVEL 5 YIL SÜREN UYUŞMAZLIK YARIM GÜNDE ÇÖZÜLEBİLECEK

Ticari anlaşmazlıklarda daha önceden yargılama süreci 5 yıl süren davaların arabuluculuk sistemi ile yarım günde çözüme kavuşabileceğini belirten Daire Başkanı Öztatar, uyuşmazlıkları tarafların kendilerinin çözeceğini, kurumun herhangi bir kararı empoze etmeyeceğini vurguladı. Tarafların empati yaparak çözüme ulaşmalarını sağlamayı amaçladıkları dile getiren Öztatar, "Bin 457 kişi arabuluculuk sınavında başarılı olmuş, sicile kayıt olmaya hak kazanmıştır. Hukuk fakültesi mezunu olup, 5 yıllık mesleki kıdeme sahip kişiler arabulucu olup, eğitim aldılar. İkna yöntemleri, müzakere yöntemleri gibi psikolojik eğitimleri aldı, yazılı sınava girdiler. Adaylar, son olarak mülakata tabi tutuldu. Senaryo gereği uygulamaya tabi tutuldular. Bu sınavları bin 457 kişi kazandı. 21 Aralık 2013'te 18 şehrimizde bir sınav daha yapacağız. Şimdilik sicile kayıt 50'yi geçmiştir. Bu sayının yaklaşık bin 300'lere kadar ulaşmasını bekliyoruz. Arabuluculuk sisteminin çok fazla avantajı vardır. Çok kısa zamanda uyuşmazlık çözülür. Bazen yarım günde bazen bir günde bazen bir buçuk günde en fazla bir ya da 2 haftada uyuşmazlık çözülmektedir. Bu da dava yolundan daha kısa ve daha az masraflıdır. Arabuluculuk sisteminde asgari ücret tarifesi gereğince taraflar bu ücreti ödemekte, diğer yargılama masraflarından kaçınmaktadırlar. Gizlilik ilkesi gereğince ticari sır kavramı önemlidir. Şirketlerin ticari sırları da gizli kalmaktadır" diye konuştu.

SEANS ÜCRETİ 120 LİRA

Sistemin yürürlüğe girdiği 14 Kasım'dan bu yana beş günde 150'ye yakın müracaatın yapıldığını hatırlatan Öztatar, yaklaşık olarak 53 şehirde arabulucuların fiilen faaliyete başlayacağını anlattı. Sistem için asgari ücret tarifesi olduğuna dikkat çeken Öztatar, "Konusu parayla olan ve para olmayan tarifemiz var. Ticari anlaşmazlıklarda arabuluculuk ücreti seans yani saat başı 120 liradır. Dava yoluna baktığımızda çok küçük masrafla taraflar anlaşacak. Tarafların anlaşmamaları halinde bile taraflar birbirlerini anlamak suretiyle, yanlış anlamalardan kaynaklı anlaşmazlıkları çözeceklerdir" şeklinde konuştu.

Toplantıya BESOB Başkanı Arif Tak, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Sait Gürlek ve esnaf odaları başkanları da katıldı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Adalet Bakanlığı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title