Haberler

Arabuluculuk Kanun Tasarısı Alt Komisyon Başkanı Tunç Açıklaması

Arabuluculuk Kanun Tasarısı Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "Arabuluculuk medeni bir toplumun gerektirdiği uzlaşma kültürünün yerleşmesinde de büyük bir fayda sağlayacaktır" dedi.

Arabuluculuk Kanun Tasarısı Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "Arabuluculuk medeni bir toplumun gerektirdiği uzlaşma kültürünün yerleşmesinde de büyük bir fayda sağlayacaktır" dedi.

Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arabuluculuk Kanun Tasarısının TBMM Adalet Komisyonuna sevk edildiğini belirterek, tasarının getirdiklerini bilmemekten kaynaklanan bazı eleştirilerin olduğunu ve konuyu kasıtlı olarak başka taraflara çekme gayreti içinde olanların bulunduğunu söyledi.

Arabuluculuk sisteminin Avrupa'nın bütün ülkeleri ve Amerika başta olmak üzere dünyanın gelişmiş demokrasileri olarak nitelendirilen ülkelerde uygulandığını anlatan Tunç, şöyle konuştu:

"Bu bir yargısal faaliyet değildir. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri özel hukuk uyuşmazlıklarında yargıya gitmeden kendi istekleriyle bir arabulucu vasıtasıyla sorunu kendi aralarında çözmelerinden ibarettir. Arabuluculuk dostane çözüm yöntemidir. Yargılama değildir. CHP'li sözcülerin

'Arabuluculuk geliyor, modern kadılık ve şeriat uygulanacak' şeklindeki söylemleri, konuyu çarpıtmaktan başka bir niyet taşımamaktadır. Medeni Hukuk'ta tarafların sulh yoluyla uyuşmazlığındaki çözüm yöntemi yeni değildir. Şu anda da Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzda bu mümkündür. Aradaki fark, bu sulhu sağlayabilmek için taraflara yardımcı olabilecek her iki tarafın kendi seçeceği bir 'Arabulucu' nun getirilmesidir."

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal'ın "Arabulucu mecelleyi uygularsa ne olacak-" şeklindeki eleştirisinin hiçbir hukuki değerinin olmadığını ifade eden Tunç, şunları kaydetti:

"Arabulucu yargılama yapmayacak ki bir kanunu uygulasın. Arabulucunun yapacağı iş tarafları bir araya getirerek kamu düzenini ilgilendirmeyen konuların dışındaki tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri özel hukuk uyuşmazlıklarında anlaşmalarını kolaylaştırmaktan ibaret olacaktır. Arabulucu, bir karar vermeyecek sadece tarafları uzlaştırarak bir anlaşma metninin ortaya çıkmasına katkıda bulunacaktır. Arabuluculuk süreci tamamen tarafların isteğine bağlı olacaktır. Bu sürecin her safhasında taraflar arabuluculuktan vazgeçebilecektir. Arabuluculuk medeni bir toplumun gerektirdiği uzlaşma kültürünün yerleşmesinde de büyük bir fayda sağlayacaktır."

- BARTIN

Kaynak: AA / Yerel

Enver Yılmaz Ak Parti Bartın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title